Qepët e kanë origjinën në Azinë qendrore, në Iranin dhe Pakistanin modern, dhe kanë qenë prej perimeve që është kultivuar shumë herët.
Ato janë rritur në kopshtet kineze para 5,000 viteve, ndërkaq vite më vonë fillojnë të njihen edhe si ilaç natyral për shumë sëmundje, duke përfshirë për sëmundjet e syve, nyejve dhe sistemin e tretjes.
Në Egjipt, qepët janë mbjellë deri në 3,500 vite para Lindjes së Krishtit, kur edhe janë admiruar si simbole i përjetësisë. Madje ka shumë piktura të qepëve në muret e brendshme të piramidave.
Këto janë disa prej përfitimeve shëndetësore të qepëve:
– Konsumimi ditor i qepëve i zvogëlon reagimet pezmatuese në trup dhe i parandalon sëmundjet kronike sikur ato të zemrës
– Qepët i rregullojnë nivelet e glukozës në gjak
– I zvogëlojnë rreziqet e sëmundjeve kardiovaskulare dhe shtypjen e gjakut
– Konsumimi i çajit të lëvores së qepës është dëshmuar se ndihmon në humbje të peshës
– Qepët kanë veti antimikrobiale të cilat i shkatërrojnë bakteret dhe mikrobet
– Qepët e përmirësojnë qarkullimin e gjakut
– I ulin nivelet e kolesterolit në gjak
– I parandalojnë problemet e prostatës dhe e ulin rrezikun e kancerit , etj.