Njerëzit shpesh zgjedhin frutat dhe perimet për vitamina dhe minerale, por mëlçia tejkalon ato në të gjitha aspektet e përmbajtjes së këtyre lëndëve.
Mbi një e katërta e mëlçisë së viçit përbëhet nga proteinat. Për më tepër,janë proteina me cilësi të lartë, pasi ato sigurojnë të gjitha aminoacidet esenciale. Mëlçia është gjithashtu e ulët në yndyrë. Vetëm rreth 25% e kalorive të saj vijnë nga yndyra, në krahasim me 50-60% të kalorive në biftek dhe mish qengji.
Vitaminë B12: Vitamina B12 ndihmon në formimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe ADN-së. Gjithashtu është e përfshirë në funksionin e shëndetshëm të trurit.
Vitaminë A: Vitamina A është e rëndësishme për vizion normal, funksionimin imunitar dhe riprodhimin. Gjithashtu ndihmon organet si zemra dhe veshkat të funksionojnë siç duhet.
Riboflavinë, vitaminë B2: Riboflavina është e rëndësishme për zhvillimin dhe funksionimin e qelizave. Gjithashtu ndihmon që ushqimi të kthehet në energji.
Folat, vitaminë B9: Folati është lëndë ushqyese thelbësore që luan rol në rritjen e qelizave dhe formimin e ADN-së.
Hekur: Hekuri është një tjetër lëndë ushqyese thelbësore që ndihmon të mbart oksigjenin rreth trupit. Hekuri në mëlçi është hekur hem, lloji që absorbohet më lehtë nga trupi.
Bakër: Bakri vepron si një çelës për të aktivizuar një numër enzimash, të cilat pastaj ndihmojnë rregullimin e prodhimit të energjisë, metabolizmin e hekurit dhe funksionimin e trurit.