Byrek me domate është një traditë e zonës së Korçës. Mësoni si të gatuani këtë recetë tradicionale shqiptare në mënyrë të përdorur dhe pa shumë mundim.
Përbërësit për byrek me domate me dy petë
250 gr miell
125 ml ujë i vakët
500 gr domate
250 gr qepë
kripë
vaj ulliri
piper
majdanoz
arrë moskat
Përgatitja byrek me domate
Fillojmë përgatitjen e byrekut duke bërë në fillim brumin për petët. Në një enë hedhim miellin, ujin e vakët, një lugë vaj ulliri, pak kripë dhe fillojmë ti përziejmë. Përgatitim brumin për petët. Pasi e kemi punuar mirë brumin e mbështjellim me një qeskë kuzhine për 20 minuta, që të pushojë.
Ndërkohë merremi me mbushjen e byrekut me domate. Qepët të lara e të prera hollë i kaurdisim në një tigan me vaj ulliri. Domatet i futim në ujë të nxehtë për 5 minuta u heqim cipën dhe i presim në kubik të vegjël.
Pasi është ulur volumi i qepëve hedhim domatet e i kaurdisim, duke hedhur kripën dhe erëzat. Pasi e shikojmë që mbushja është tërhequr, mund ta heqim nga zjarri pasi është bërë gati dhe e lemë të ftohet.
Përgatitim petët për byrek. Ndajmë brumin në dy pjesë, njëra më e madhe se tjetra. Pjesën më të madhe të brumit e hollojmë dhe e shtromë në tavën e lyer me vaj,duke e bërë pak më të madhe se anët e tavës. Sipër petës hedhim mbushjen e ftohur,të cilën e hapim me kujdes në të gjithë sipërfaqen e saj. Sipër mbushjes vendosim petën tjetër. Mbyllim anët e byrekut me domate me petën e poshtme. Tavën me byrek e pjekim në furrë të nxehur për 10-15 minuta. Byrek me domate është gati. Ndajmë në pjese dhe i shërbejmë këtë pjatë të kuzhinës shqiptare.