Gjethet e dafinës kanë qenë një legjendë mijëvjeçare. Roli i tyre i pakontestueshëm në folklorin grek dhe romak, ose praninë e qëndrueshme në kulturën dhe kuzhinën indiane dhe të Karaibeve, kjo barishte ka përballuar testin e kohës.
Kjo bimë përdoret zakonisht si një përbërës i aromës në kremra, parfume dhe detergjente.
Përfitimet :
Tradicionalisht, përdoret si një qetësues, analgjezik, antikonvulsant dhe anti-inflamator.
Ka veti antibakteriale dhe antifungale dhe ul presionin e gjakut dhe normalizon rrahjet e zemrës.
Shpesh përdoret për të ndihmuar në trajtimin e pagjumësisë, stresit kronik dhe ndryshimit të gjendjes shpirtërore.
Si një bimë kuzhine, gjethet mund të ndihmojnë në menaxhimin e niveleve të glukozës dhe nivelit të kolesterolit në njerëzit me diabet dhe parandalimin e gurëve në veshka.
Duke u konsumuar si çaj, mund të parandalojnë rritjen dhe përhapjen e leukemisë .