- Cdo dite fruta (sidomos rrush dhe fiq), dhe perime te stines (me baze ngjyren jeshile), sa me pak te perpunuara
- Cdo dite drithra integrale te ndryshem (grure, miser, oriz, bulgur, hikerror, tershere, elb); fasule te llojeve te ndryshme (thjerrza, qiqra, fasule me ngjyra)
- 2-3 here ne jave peshk dhe prodhime deti; fruta te thate dhe fara (arra, bajame, susam, fara kungulli, lini, luledielli); erza si rigoni, rozmarina, sherebela, menta, marjoram, trumza etj.
- Disa here ne jave, sasi te kufizuara mishi shpendesh, bulmet te yndyrshem, veze
- Pak here ne muaj: mish te kuq dhe embelsira
- Ne gatim perdoret vetem vaji i ullirit i perpunuar ne te ftohte dhe shume pak gjalpi i bagetise.
- Tipare te rendesishem te dietes jane edhe konsumi i moderuar i veres se kuqe, konsumi i cajrave bimor si caji i malit dhe hidratimi i mjaftueshem me uje natyral.
- Dieta mesdhetare eshte nje concept qe shkon pertej ushqimit, eshte nje menyre jetese qe ka ne fokus aktivitetin social (shijimin e ushqimit dhe praktikave te gatimit me njeri tjetrin), angazhimin fizik ne sigurimin e ushqimit, perpunimin artizanal dhe jo industrial te tij, ekspozimin ne diell dhe mbi te gjitha “gjithcka me mase”.
Postime te ngjashme
Add A Comment