Ëmbëlsira e quajtur pasteli daton rreth 6000 vjet më parë dhe u përgatit në Greqinë e lashtë.
Kjo ëmbëlsirë përmendet edhe tek “Iliada” e Homerit nën emrin “Intrion”. Ajo ëshë mjaft e shijshme por gjithashtu shëron edhe shumë sëmundje.
Helenasit u jepnin pasteli luftëtarëve të tyre para se të shkonin në luftë, për energji dhe qëndrueshmëri.
Pasteli, një ëmbëlsirë e bërë kryesisht me mjaltë dhe fara susami u konsumua rregullisht nga Olimpët. Ishte gjithashtu “torta e dasmës” tradicionale e ofruar në ceremonitë e dasmës për nusen dhe dhëndrin sepse susamët simbolizuan pjellorinë dhe mjalti simbolizonte një jetë të ëmbël.
Kjo ëmbëlsirë u vlerësua shumë për vetitë e tij ushqyese. Farat e susamit janë jashtëzakonisht të larta në bakër, mangan, kalcium, triptofan, magnez, hekur, zink, fibra dhe vitaminë B1. Secila prej këtyre lëndëve ushqyese është thelbësore për funksionimin e duhur të trupit të njeriut dhe ndihmon në parandalimin e anemisë, osteoporozës dhe problemeve të kyçeve. Ato gjithashtu mund të ndihmojnë në mirëmbajtjen e raportit të LDL ndaj kolesterolit HDL, si dhe ndihmë në korrigjimin e një rrahje të parregullt të zemrës. Mangani qetëson nervat dhe muskujt tuaj, ndihmon në ndërtimin e eshtrave të fortë dhe mban një qarkullim të shëndetshëm të gjakut. Triptofani mund të rregullojë oreksin tuaj, t’ju ndihmojë të flini më mirë dhe mund të veprojë si një ashensor i humorit. Ka sa më shumë kalcium në një lugë gjelle fara susami sa ka në gjysmë gote qumështi. Farat e susamit janë gjithashtu antioksidantë të fuqishëm.
Mjalti është gjithashtu një ushqim i mahnitshëm në vetvete. Përveç që është gjithashtu një antioksidues mega, ai është gjithashtu një anti-inflamator, dhe një antimikrobik. Mund të ndihmojë traktet tretëse, gastrointestinale dhe të frymëmarrjes, si dhe të ndihmojë me migrene, gastrit dhe reumatizëm. Për më tepër, ajo rrit përdorimin e energjisë së trupit gjatë ushtrimit dhe është menduar të zvogëlojë kohën e rikuperimit pas dëmtimit.
Mund ta përgatisni dhe vetë në shtëpi është shumë e thjeshtë!
Përbërësit:
-Tahini (pastë e bërë nga susami i pastër),
-Mjaltë natyral.
Përgatitja:
Ju duhet një blender.
Skuqni susamin në një tigan derisa të kthehet në ngjyrë të argjendtë. Pasi të
jenë ftohur hidhini në blender dhe shtoni susam ose vaj ulliri. I përzieni
derisa të përftohet një masë-paste.
Përziejeni mjaltin dhe Tahini (pastën e bërë nga vetë ju).
Mund të shtoni disa arra, bajame ose fistikë nëse dëshironi. Bëni topa të vegjël nga përzierja dhe topthat i mbuloni me më shumë susam. Më pas i lini të ftohen në frigorifer dhe mund të konsumoni 2-3 toptha në ditë.