Nëse i doni fasulet por e gjeni veten duke bërë gazra pasi i keni ngrënë, nuk jeni vetëm. Por nuk duhet të ndjeheni sikur po sakrifikoni rehatinë tuaj fizike për një nga ushqimet tuaja të preferuara.
Falë një hile-je pak të njohur të gatimit, nuk keni pse: Mund të zvogëloni gazrat nga fasulja me sodë buke! Ne e dimë se çfarë po mendoni: Pse duhet të vendos sodë buke në fasule? Si do të ndihmonte kjo? Për të kuptuar si funksionon kjo këshillë gatimi, së pari duhet të kuptojmë pse fasulet na shkaktojnë gazra. Sipas Nutrion Facts, shumë fasule përmbajnë familjen e sheqernave rafinozë, e cila është një niseshte që tretet dobët për shkak të mungesës së disa enzimave. Me fjalë të tjera, kjo rafinozë është fajtore për gazrat e këqija.Hulumtimet që datojnë më shumë se dy dekada zbuluan se përdorimi i sodës së bukës ul ndjeshëm nivelet e rafinozës.
Tani, pyesni veten se kur duhet të shtoni sode buke në fasule? Funksionon më së miri vetëm me një majë (rreth 1/16 e një lugë çaji) të spërkatur në fasule të thata para se të zhyten në ujë para gatimit. Edhe nëse shtimi i sodës së bukës nuk është efikas në parandalimin e gazrave, ai ka edhe një benefit tjetër. Sipas Guy Crosby, shtimi i një sasie të vogël sodë buke në ujin e gatimit të fasuleve mund të ndihmojë në zvogëlimin e kohës tuaj të gatimit në gjysmë dhe gjithashtu të merrni strukturën e butë dhe kremoze që dëshironi. Nëse vendosni të filloni të shtoni sode buke në fasule – qoftë në ujin e fillimit ose në ujin e gatimit – vetëm sigurohuni që të mos e teproni dhe të shtoni shumë.