Karamelet Zana janë padyshim një nga ëmbëlsirat me karakteristike dhe të preferuara nga shqiptarët pa dallim moshe edhe sot pas shumë vitesh tërheqin nepsin e kujtdo me shijen e veçantë dhe të mrekullueshme të tyre.
AgroWeb.org ju sjell më poshtë recetën fantastike të përgatitjes së këtyre karameleve unike krejt lehtë në shtëpi.
Përgatitja e karameleve zana në shtëpi
Përbërësit:
Gjysmë gote me ujë, 400 g sheqer, gjysmë luge çaji me vanilje, 1 kuti me qumësht të kondesuar (qumësht panda), 300 g mjaltë (jo i ngurtë ose i fortë), 12 lugë gjelle me gjalpë të zbutur,1 lugë çaji me kripë.
Përgatitja:
-Në një tas të madh, bashkoni ujin, sheqerin, vaniljen dhe përzjejeni masën derisa ajo të jetë homogjene.
-Kokrrizat e sheqerit duhet të jentë tretur para se të shtoni mjaltin, qumështin panda dhe gjalpin.
-Kalojeni përbërjen në një tenxhere dhe vendoseni në zjarr të ngadaltë.
-Masa do të fillojë të trashet dhe të marrë një ngjyrë të artë.
-Tenxheren duhet ta lini në zjarr derisa masa të ketë valuar.
-Për të kuptuar që përzjerja është gati, merrni një tas të vogël me ujë të ftohtë.
-Merrni me një lugë pak nga masa e formuar dhe futeni në tasin me ujin e ftohtë. Pasi të jetë ftohur shtypeni me dorë, karameli duhet të jetë i plotë por jo i fortë.
-Ngjyra do të jetë ajo tipikja e karameleve të dashura që jemi mësuar.
-Hiqeni nga zjarri dhe vazhdoni ta përzjeni dhe për 5 minuta të tjera. Kështu do të lejoni që nxehtësia e tenxheres të mos vazhdojë të ndikojë tek fortësia e karamelit.
-Në një tavë vendosni një letër kuzhine, ajo do të mundësojë lehtësi për heqjen e karamelit, kur ai të jetë ngurtësuar.
-Masën që përgatitët hidheni në tavë dhe hapeni me një lugë në mënyrë që të krijohet një shtresë e barabartë në trashësi.
-Lëreni që të ftohet në temperaturë ambjenti përreth 2 orë.
-Më pas hiqeni karamelin nga tava duke kapur anët e letrës së kuzhinës.
-Me një thike priteni në format karakteristike katrore të karameleve Zana.
-Mjafton t’i vendosni të gjitha në një pjatë dhe t’i shijoni me familjen dhe të afërmit.
-Për t’i ruajtur, mbështillni me qese kuzhine. Në këtë formë do të qëndrojnë për dy ditë.