Kosi është ndër ushqimet e bulmetit më të konsumuara nga shqiptarët.
Ai është i pasur me kalium, kalçium, magnez, vitaminë B2 dhe B12.
Kosi nuk bëhet asnjëherë i mërzitshëm, pasi mund të kombinohet shumë mirë me shumë lloj ushqimesh, të ëmbla ose të kripura.
Jo më kot, kosi është cilësuar si ndër produktet me vlera ushqyese më të shëndetshme për trupin e njeriut.
Në vijim po listojmë disa nga vlerat befasuese të ngrënies së kosit në mëngjes.
Sistemi tretës
Është shumë efektiv për sistemin tretës, pasi e mbron atë nga bakteret dhe infeksionet.
Imuniteti
Imuniteti është më i fortë pasi kosi përmban minerale të dobishme si magnezi, zinku dhe seleniumi.
Tensioni i lartë i gjakut
Kaliumi tek kosi ndihmon për të eliminuar sasinë e tepërt të kripës nga organizmi. Kështu, kosi ndihmon në uljen e tensionit të gjakut dhe shëndetin e zemrës.
Infeksionet
I konsideruar më tepër aleati i femrave në këtë drejtim, ai është ndër produktet më të mira për të eleminuar infeksionet dhe mykun në organet gjenitale.
Kockat
Nëse e konsumoni në mëngjes, ju keni kontribuar në forcimin e kockave.
Rënia në peshë
Kosi përmban shumë pak kalori. Falë konsumit të tij, qelizat e yndyrës prodhojnë më pak . Organizmi “ngacmohet” që të humbasë më shumë kilogramë.