A e dinit se kuzhina italiane është pjesë e listës së “Trashëgimnisë së paprekshme botërore kulturore” dhe mbrohet nga UNESCO? Kjo i dedikohet veçantisë, kulturës italiane cila është e lidhur ngushtësisht me gatimin vendas dhe vlerat që ajo mbart.
Kuzhina tradicionale italiane është sot ndër kuzhinat më të preferuara në botë. Rrallë kush mund ta imagjinojë një javë pa shijen e picës, lazanjes apo makaronave të shijshme.
Këtu janë 6 gjërat që ndoshta nuk i keni ditur për të dashurën “Cucina Italiana”
1. Në botë ekzistojnë 600 versione të pastës italiane.
Ju patjetër që dini për llojet e ndryshme te makaronave, spageti, ravioli dhe popardella etj. Në fakt është e pamundur të njohësh të gjitha llojet e makaronave. Vlerësohet se ka rreth 600 lloje të ndryshme, të cilat mund të ndahen me shtrirje: makarona të gjera mbarojnë në “-elle”, më të vogla në “-ette, madje edhe më të vogla në “-ine / ini” dhe më të mëdha në “-oni”.
2. Domatja nuk ishte gjithmonë një përbërës tipik i kuzhinës italiane.
Menu italiane pa domate? E pamundur! Domatja hyn në të gjitha pjatat italiane, nga pica për të mos u tharë brumi deri tek spageti dhe deri të sallata kapreze!
Vetëm në gjysmën e parë të shekullit të 16-të, Christopher Columbus solli domaten në Evropë. Italianët e quajtën atë “Pomi d ‘oro”, që është një mollë e artë, dhe perimet menjëherë fituan shumë adhurues. Kështu u përfshi në kuzhinën italiane. Ajo ka pasuruar dhe rafinuar një numër të madh të pjatave dhe tani është një pjesë e pandashme e kuzhinës italiane dhe të gjithë e lidhim domatën me Italinë edhe pse nuk është produar atje për herë të parë.
3. Kuzhina italiane është nder më të popullarizuara në botë
Nuk ka kuzhinë më të dashur se ajo italiane. Kudo që të jeni, picat, makaronat dhe pjatat e tjera italiane janë padyshim në krye të listës.
4. Italianët e konsumojnë kafen në këmbë
Një nga zakonet italiane është të qëndroni në bar dhe të pini një ekspres të shpejtë, por në këmbë. Kjo gje ndodh sepse italianët nuk i kushtojnë aq shumë rëndësi mëngjesit, në krahasim me vaktet e tjera të ditës, nga ana tjetër ndodh sepse një kafe në këmbë kushton më pak se sa kur e shijon ulur.
5. Vaji i ullirit nuk është gjithmonë i mirëpritur
Vaji i ullirit është një përbërës i shëndetshëm dhe i shijshëm që gjendet kudo në kuzhinën italiane, por jo në salcën e makaronave. Në Itali ata e dinë mirë që gatimi i makaronave është një art në vete.
6. Uji nga makaronat e ziera përdoret sërish
Nëse studioni kuzhinën autentike italiane, do të zbuloni se uji nga makaronat e gatuara është i shenjtë. Pra, a mund ta hidhni thjesht në lavaman? Jo, nuk bëhet fjalë!
Pasi të jenë zier makaronat, italianët marrin ujin e lënë mënjanë dhe e shtojnë me një lugë supë në salcën që po përgatisin dhe kështu përmirësojnë aromën e salcës. Për “Pasta dalla Nonna”!