të jetoni më gjatë.
1. Pakësoni konsumin e kripës për të ruajtur shëndetin e zemrës
Shumë kripë ul nivelet e kaliumit në organizëm dhe ngre tensioni e gjakut, një kontribues i madh në sëmundjet e zemrës.
Ulja e konsumit të kripës dhe ushqimeve të përpunuara arrin të ulë rrezikun. Shtoni më shumë zarzavate dhe barishte në ushqimin tuaj dhe merrni më shumë kalium përmes ushqimeve të tilla si bananet.
2. Kujdesuni për shëndetin e trurit
Dëshironi të mbani mendjen tuaj në formë pavarësisht moshës? Një ushqyerje që përfshin drithërat, perimet, sallatat, arrat, fasulet, manaferrat, shpendët dhe peshkun arrin të ulë rrezikun e sëmundjes Alzheimer në vitet e mëvonshme.
Studimet gjithashtu tregojnë rëndësinë e ngrënies së yndyrnave të shëndetshme, si vaji i mirë i ullirit.
3. Ruani dhe kujdesuni për kockat tuaja
Osteoporoza prek femrat edhe Meshkuj, të cilët fillojnë të humbin masën kockore pas moshës 50 vjeçare. Keni nevojë për kalcium dhe probiotikë në ushqimin tuaj.
Një studim i Revistës së Fiziologjisë Qelizore gjeti një lidhje midis probiotikëve dhe rritjes së dendësisë së eshtrave. Rezultatet tregojnë se probiotikët ndihmojnë në trajtimin e osteoporozës në të ardhmen, përveç ndihmës në shëndetin e tretjes.
Probiotikët mund të gjenden edhe tek ushqimet e fermentuara dhe produktet e qumështit me enzima të gjalla aktive. Qumështi dhe kosi i freskët janë të pasura me probiotikë, mos prisni t’i gjeni tek qumështi i superpërpunuar me afate skadence shumë-vjeçare.
Mosha do të bëjë të veten gjithsesi por do të ndjeheni më mirë me ushqimin e duhur dhe me aktivitet fizik. Vetëm mos harroni. Nuk është kurrë tepër vonë për të filluar marrjen e vendimeve të mira.