Era e keqe e gojës, e quajtur edhe halitosis, mund të jetë një përvojë e sikletshme për ata që preken prej saj. Ndërsa në thelb një shqetësim i shëndetit oral, gjendja mund të shkaktohet edhe nga probleme të tjera themelore shëndetësore. Mente dhe freskuesit e gojës mund të jenë një zgjidhje e përkohshme, por gjetja e shkakut pas një goje me erë të keqe është me rëndësi të madhe.
Studimet tregojnë se gjendja prek 25 për qind të popullsisë dhe 85 për qind e shkaqeve gjenden brenda zgavrës me gojë. Ndërsa shumë janë të vetëdijshëm për frymën e keqe, disa jo. Përveç faktorëve fizikë që shkaktojnë frymëmarrje të keqe, disa faktorë janë thjesht psikologjikë. Ata kanë fituar njohjen klinike dhe quhen, Pseudohaitosis dhe Halitophobia.
Çfarë e shkakton erën e keqe të gojës?
Shkaqet e frymëmarrjes së keqe janë po aq sa bakteret në gojën tuaj. Disa ushqime, kushte shëndetësore dhe zakone janë shkaku kryesor i gjendjes. Thuhet se një në katër persona vuan rregullisht nga ajo. Raportet tregojnë gjithashtu se era e keqe e gojës është arsyeja e tretë e zakonshme pse njerëzit kërkojnë kujdes dentar, pas prishjes së dhëmbëve dhe sëmundjeve të mishrave të dhëmbëve. Një erë e keqe e gojës që ekziston për periudha më të gjata duhet të merret seriozisht.
Hudhra dhe qepa mund të jenë shkaktarë
Çfarëdo ushqimi që konsumoni gjatë ditës ndikon në shëndetin tuaj oral deri në momentin kur tretet plotësisht ose pjesa e mbetur e tij del jashtë sistemit. Artikujt ushqimorë si qepa dhe hudhra dihet se përmbajnë disa përbërës squfuri që i japin ushqimit një aromë të veçantë. Ushqimet që përmbajnë këtë përbërje dihet gjithashtu se lëshojnë gazra të caktuara kur përzihen me bakteret që lëshojnë gaz dhe kjo shpjegon shkakun e erës së keqe që mund të përjetohet pas konsumimit të këtyre produkteve.
Goja e thatë i jep terren më shumë aktivitetit bakterial
Goja e thatë, ose Xerostomia, shkaktohet për shkak të prodhimit të ulët të pështymës. Kur prodhimi i pështymës është i ulët, kjo do të thotë që goja juaj nuk mund të pastrohet dhe të heqë mbeturinat e mbetura nga ushqimi. Mund të çojë në rritjen e aktivitetit bakterial në aktivitetin oral. Kjo tharje e gojës mund të shkaktohet nga disa medikamente, çrregullime të gjëndrave të pështymës, apo edhe në mbingarkesë ose hundë të bllokuar kur merrni frymë përmes gojës në vend të hundës. Gjithashtu, ankthi mund të zvogëlojë prodhimin e pështymës për një periudhë të shkurtër.
Çrregullimet e frymëmarrjes janë një tjetër arsye
Përjetimi i erës së keqe gjatë një infeksioni të ftohtë nuk është i pazakontë. Mbyllja krijon një frymëmarrje të keqe duke e tharë gojën ndërsa merrni frymë përmes saj kur hunda juaj bllokohet. Edhe mukoza në sinuset e infektuara ka erë të keqe për shkak të aktivitetit bakterial dhe kur bie në kontakt me ajrin tuaj të nxjerrë, i shton një erë të keqe. Prandaj, bronkiti kronik, pika pas hundës dhe sinusiti kronik mund të jenë një shkak i madh i frymëmarrjes së keqe.
Diabeti gjithashtu ndikon në frymëmarrjen tuaj
Ndërsa lidhja mes erës së keqe të gojës dhe diabetit duket mjaft e largët, por është interesante të dihet se të dyja janë të lidhura. Nëse fryma juaj ka erë si acetoni, aromën frutash që merrni nga një pastrues manikyri, atëherë duhet të dini se është diabeti që ju prish aromën e frymëmarrjes. Mund të jetë një shenjë treguese e diabetit të tipit 1 ku ka një prani të lartë të ketoneve (kimikatet që prodhon mëlçia juaj). Gjithashtu, mund të mos jetë domosdoshmërisht diabeti, mund të jetë edhe dieta e re.
Mund të jetë psikologjike
Kur një person patologjikisht nuk ka erë të keqe, por është psikologjikisht i sigurt se e ka, kjo gjendje është psikologjike dhe quhet pseudo-halitoz. Një gjendje tjetër psikologjike është halitofobia ku personi mbetet në një frikë të përhershme për të pasur erë të keqe. Pacientë të tillë shpesh mund të angazhohen në larjen e detyrueshme, pastrimin e dhëmbëve dhe shpëlarjen e dhëmbëve, duke bërë më shumë dëm sesa mirë. Çrregullimi zakonisht kërkon një ndërhyrje psikologjike dhe jo një dentare.