Pjepri është një frut i freskët i stinës që mbush tryezat me ngjyrë, aromë dhe shije. Por përveç këtyre, pjepri njihet për vlerat ushqyese, e ndërsa bën pjesë në kategorinë e frutave më të shëndetshme.
Vlerat dhe përfitimet e pjeprit
-Pjepri identifikohet për vetitë antistres, lufton të nxehtin dhe parandalon plakjen.
-Duhet të dini se pjepri i bën mirë trupit, pasi përbëhet në masën 90% nga uji, element shumë i rëndësishëm për të luftuar dehidratimin gjatë verës.
-Është i pasur me kalcium, hekur, fosfor dhe mbi të gjitha vitamina A dhe C.
-Të gjithë ata që kanë probleme me dietën dhe ngurojnë të konsumojnë shumë sasi sheqeri, pjeprin duhet ta shtojnë tek lista e tyre, pasi cilësohet si një frut dietik.
-Një fetë pjepri rreth 100 gramë, përmban vetëm 33 Kcal dhe 90.1 gramë është ujë, 7.4 gramë karbohidrate, 0.2 gramë yndyrë, 0.8 gramë proteina.
-Për të gjithë ata persona të cilët vuajnë nga problemet në veshka, duhet të shtojnë dozën e ngrënies së pjeprit.
-Falë përqendrimit të madh të ujit, ky frut ndihmon personat që vuajnë nga problemet në veshka.
-Pjepri përmban vitaminë B2, e cila e mban trurin të ri, si dhe e relaksion nga stresi.
-Pjepri përmirëson edhe gjumin.
-Lufton osteoporozën në sajë të vitaminës B6, e cila përmirëson shikimin dhe ndihmon dhëmbët dhe kockat.
-Pjepri është i pasur me betakarotenë dhe favorizon nxirjen e trupit.
-Ai mban të shëndetshëm sistemin kardiovaskular, falë adenosinës, një substancë e cila e mban në gjendje të mirë gjakun.
-Pjepri lufton edhe kolesterolin, si dhe mban në nivele të ulëta trigliceridet.