Një recetë e vjetër shqiptare e cila në qytete të ndryshme përgatitet në mënyra të ndryshme. Disa e përgatisin me miell gruri e disa të tjerë me miell misri, disa e pjekin e disa e përgatisin më të lëngshëm çervishin. Por ajo që nuk ndryshon asnjëherë është shija perfekte e kësaj pjate tradicionale.
Perfekte për të shoqëruar orizin e thjeshtë, sallatat me perime të freskëta apo ato të pjekura.
Pulë me çervish me miell misri
Përbërësit
1 pulë, 5 lugë gjelle me gjalpë, një filxhan çaji me miell misri, 3-4 thelpinj hudhër, kripë, piper i zi, piper i kuq, ujë, majdanoz i freskët.
Përgatitja
- Pastroni mishin e pulës, priteni atë në copa.
- Në zjarr vendosni një tigan dhe aty hidhni 2-3 lugë gjalpë që të shkrijë.
- Kur gjalpi të jetë ngrohur vendosni thelat e pulës për t’u skuqur.
- Sigurohuni që t’i ktheni nga të dyja anët në mënyrë që skuqja të jetë e njëjtë.
- Hidhini kripë dhe piper në mënyrë që pula të marrë shijen e duhur.
- Pasi ta keni skuqur largojini nga tigani dhe futini në një tenxhere dhe mbulojini me ujë.
- Tenxheren vendoseni në zjarr dhe lëreni të ziejë derisa mishi i pulës të jetë zbutur. Ndërkohë tek tigani shtoni edhe gjalpin e mbetur dhe filloni të skuqni miellin e misrit. Kini kujdes që të mos digjet pasi do të hidhërojë shijen e çervishit.
- Duke përdorur një garuzhde merrni pak nga lëngu i mishit të pulës dhe ta hidhni tek tigani.
- Kini kujdes që të përzieni mirë salcën e formuar që të mos digjeni.
- Qëroni thelpinjtë e hudhrës dhe shtojini në tigan.
- Shtoni lëngun e mishit dalë ngadalë dhe më pas edhe thelat e mishit dhe lërini pak të avullojë lëngu.
- Ndizni furrën në 200 gradë dhe kalojeni të gjithë masën e përgatitur në një tavë qelqi ose balte.
- Futeni për ta pjekur derisa pula të ketë marrë një ngjyrë të artë të thellë dhe çervishi të jetë mpiksur. Nëse nuk e dëshironi shumë të trashë, mund edhe të mos e fusni në furrë për ta pjekur por ta zieni plotësisht në tenxhere.
- Pasi të jetë pjekur, nxirreni tavën nga furra dhe spërkateni me majdanoz të freskët të grirë për më shumë shije./AgroWeb.org