Ajo që është shumë e rëndësishme kur zgjidhni mjaltin është nëse ai është i bërë vetë.
Për të marrë një sasi më të madhe mjalti, disa prodhues i shtojnë shurup sheqeri. Nëse doni të dini se si të dalloni mjaltin e vërtetë të bërë në shtëpi nga ai që nuk është, hidhni një lugë mjaltë në ujë.
Nëse mjalti qëndron në fund, ai është i vërtetë. Mjalti “i rremë” do të fillojë menjëherë të shkrihet në ujë.
Një mënyrë tjetër: vendosni një lugë çaji mjaltë nën gjuhë. Nëse ndihet hidhërimi, është mjaltë natyral. Përveç shijes së tij, mjalti dallohet edhe nga pamja e jashtme. Domethënë, kur bëhet fjalë për mjaltin e vërtetë, do të vini re se ai kristalizohet pas disa kohësh.
Ju gjithashtu mund të lyeni një copë të vogël pambuku në mjaltë dhe të përpiqeni ta vini në zjarr. Nëse pambuku digjet, mjalti është i vërtetë.