Nëse të moshuarit fillojnë të marrin vitaminë D shumë përpara se të kenë probleme me kujtesën, atëherë ata mund të kenë një shans më të ulët për të zhvilluar demencë, thotë një studim i ri, botuar në Alzheimer’s and Dementia.
Studimi zbuloi se përqendrimet më të larta të vitaminës D në të katër zonat e trurit të individëve të testuar shoqëroheshin me një shans 25 deri në 33 për qind më të ulët të zhvillimit të demencës ose dëmtimit të butë njohës.
Ekspertët në Indi kanë thënë se megjithëse studimi kishte një madhësi të vogël kampioni, këto ishin gjetje të rëndësishme dhe nevojiteshin studime të mëtejshme kërkimore. Megjithatë, ata kanë paralajmëruar kundër marrjes së tepërt të vitaminës D pa këshilla mjekësore.
Studimi shton akumulimin e provave se strategjitë ushqyese luajnë një rol kyç në vonimin ose parandalimin e fillimit të rënies njohëse dhe demencës, qoftë duke ndikuar drejtpërdrejt në neuropatologji ose duke nxitur elasticitetin ndaj patologjisë. Një faktor ushqimor që ka marrë vëmendje të konsiderueshme është vitamina D, një vitaminë thelbësore e tretshme në yndyrë dhe pro-hormon i fituar përmes dietës dhe ekspozimit në diell, thonë studiuesit.
Demenca është një term i përgjithshëm për një grup çrregullimesh progresive, neuro-degjenerative të trurit që ndodhin në moshë më të madhe. Sëmundja e Alzheimerit është një shkak specifik i demencës. Deri në vitin 2050, prevalenca globale e demencës parashikohet të kalojë 150 milionë, që përfaqëson një rritje gjashtëfish nga viti 2019. Prandaj, ekziston një nevojë urgjente për strategji parandaluese për të reduktuar barrën e sëmundjes së Alzheimerit (AD), tha hulumtuesja kryesore e studimit M Kyla Shea.