Procesi i porositjes së verës nga një menu është një proces, le të themi, pak i sikletshëm. A duhet të zgjidhni një verë në bazë të rajonit? A është më mirë të zgjidhni një për të cilën keni dëgjuar apo të jeni aventurier/e dhe do të provoni diçka të re?
Si njerëz që janë të trajnuar fjalë për fjalë në pirjen e verës, ata e dinë se çfarë ia vlen dhe nuk ia vlen të porositet. Dëshironi të porosisni si një somelier?
Zbuloni se për cilat verëra nuk do të shpenzonin kurrë paratë e tyre dhe si vendosin se çfarë ia vlen.
3 karakteristikat e verës që somelierët i eliminojnë menjëherë
1. Verërat nga rajonet e famshme
Napa Valley, Toscana, Sicilia – ndërsa të gjitha këto rajone prodhojnë shumë verëra të mahnitshme, somelierja Warner Boin i anashkalon ato kur i sheh në meny. “Verërat nga rajone të njohura zakonisht kanë një mbivlerësim,” tha ajo.
Sommelierja Samantha Capaldi pajtohet, duke thënë se ajo shpesh gjen verëra të mahnitshme me një çmim të mirë nga rajone më të vogla dhe më pak të famshme.
2. Verërat që mund t’i merrni më lirë në dyqan ushqimor
Nëse Capaldi sheh një gotë verë në meny, që ajo e di se me atë çmim mund të marrë një shishe të tërë diku tjetër, ajo nuk e porositë. “
“Mos kini frikë të deklaroni buxhetin tuaj. Nuk ka turp në këtë gjë.”
3. Verërat që nuk i pëlqejnë (të cilat nuk janë aq të pakuptimta sa mund të mendoni)
“Unë eliminoj menjëherë verërat që nuk i pi shpesh ose nuk kujdesem për të, si grigio e thjeshtë pinot, ose Moscato e ëmbël – verërat që nuk më tërheqin shije,” tha Randa Warren, një somelier e certifikuar e verës. Sommelier dhe verëbërësi André Hueston Mack tha se e njëjta gjë vlen edhe për të.
“Mësoni të përshkruani atë që ju pëlqen ose nuk ju pëlqen”. Kjo mund të jetë aq e thjeshtë sa të dini nëse preferoni verërat e thata ndaj atyre të ëmbla ose mund të jetë pak më e nuancuar ndërsa mësoni më shumë për verën.
Vënia në veprim e kësaj këshille është e ngjashme me mënyrën se si kuptoni se çfarë dëshironi të hani. Nëse jeni duke ngrënë në një restorant tajlandez dhe e dini se nuk ju pëlqen kerri jeshil, nuk do ta porosisni, duke ju lejuar të përqendroheni në ushqime të tjera. E njëjta gjë vlen edhe për verën.
Si të zgjidhni një verë me çmim të mirë?
Tani që keni eliminuar disa opsione, çfarë të bëni???
Looper dhe Mack të dy thanë të merrnin parasysh mjedisin. “Unë pyes veten: “Për çfarë është ky restorant?”, tha Looper. Për shembull, nëse jeni në një restorant tapas, ndoshta ka disa verëra të shkëlqyera spanjolle për të pyetur.
Së dyti, çdo sommelier thotë që gjithnjë kërkoni sugjerim nga shefi i sallës në një restorant.
Nëse ende nuk jeni i sigurt se çfarë të porosisni, MacNeil tha të shkoni për verën e dytë ose të tretë më pak të shtrenjtë.
Kujdes, është një mit kur thuhet se vera më e shtrenjtë në menu është gjithmonë vera më e mirë.