Thuhet se diabetikët nuk mund të hanë fruta për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit, por këto spekulime nuk janë të vërteta për faktin se frutat nuk ofrojnë vetëm sheqer ata ofrojnë edhe shumë vlera shëndetësore për diabetikët dhe jo vetëm.
Të dëmshme janë vetëm frutat e thata, të cilat përmbajnë shumë karbohidrate. Për shembull, dy lugë gjelle me rrush të thatë ofrojnë 23 gramë karbohidrate dhe 18 gramë sheqer.
Diabetikët duhet të shmangin gjithashtu edhe lëngjet e frutave të cilat rrisin sheqerin në gjak menjëherë për shkak të mungesës së fibrës.
Ndërsa frutat me mivel të ulët glicemie janë të përshtatshme për diabetikët, të tilla si: mollët, dardhat, boronicat, luleshtrydhet, kivi, qitro, nektarinat dhe portokalli.