Të freskëta me shije delikate ato shndërrohen në një mrekulli të ëmbël teksa përgatiten në traditën më fantastike të amvisave shqiptare, atë të reçelit.
Reçel me kumbulla në shtëpi
Përbërësit për 2 kg reçel me kumbulla
1.5 kg kumbulla të pjekura, 1 kg sheqer, 100 ml ujë.
Përgatitja
- Pasi t’i keni larë me ujë të bollshëm kumbullat, pritini në katër pjesë.
- Në një tas të madh përzieni me duar sheqerin bashkë me kumbullat.
- Tasin më pas vendoseni në frigorifer ose në një vend të freskët dhe lëreni përreth 4-6 orë. Kështu kumbullat do të kenë lëshuar lëngun e tyre dhe do të jetë formuar shurupi shumë i shijshëm.
- Në një tenxhere kaloni masën e kumbullave me sheqerin dhe vendoseni në zjarr të ngadaltë. Çelësi i ruajtjes së shijes është që të përdorni një tenxhere të gjerë.
- Më pas shtoni dhe ujin, dhe lëreni që të ziejë. Sigurohuni që ta përzieni herë pas here, kështu kumbullat nuk do të bien në fund të tenxheres dhe të ngjiten. Por mos e përzieni aq shumë sa që kumbullave t’u humbasë forma e tyre.
- Vazhdoni të zieni reçelin derisa sasia e tij fillestare të jetë përgjysmuar.
- Gjatë zierjes reçeli formon ajkë në sipërfaqe të tij, që të përfitoni një ngjyrë sa më të bukur, me një lugë hiqeni sa herë formohet. Nëse doni që reçeli të mos formojë ajkë, mund të shtoni një lugë gjelle me gjalpë të freskët.
- Pasi të kenë kaluar 15-30 minuta, është koha për të kontrolluar nëse reçeli është gati.
- Me një lugë provoni dendësinë e reçelit. Ai nuk duhet të jetë i trashë si krem, por as dhe shumë i ujshëm.
- Pasi të jetë ftohur pak mund të mbushni kavanozat e qelqit.