Kërnackat e famshme të Korçës, janë traditë e lashtë sa vet qyteti i bukur i juglindjes së Shqipërisë.
Të shijshme, të ngrohta, të sapo pjekura në zgarë aroma e tyre është e pamundur të mos ndjellë shijen për t’i konsumuar menjëherë.
Ja receta tipike e përgatitjes së kërnackave të Korçës krejt lehtë dhe plot shije në shtëpi.
Përgatitja e Kërnackave në Shtëpi
Përbërësit
1 kg mish viçi, 5 kokrra qepë mesatare të grira hollë, 3 kokrra vezë, 200 gr bukë të njomur, rigon, piper i zi, kripë sipas dëshirës, ,ajdanoz.
Përgatitja
Të gjithë përbërësit përzihen në një masë të vetme e cila përpunohet me dorë derisa të jetë homogjene.
Lihet për dy orë që të marinohet.
Nga masa e përgatitur merren porcione të cilave u jepet një formë e gjatë 10 deri në 12 centimetra.
Piqen në zgarë me qymyr ose në mungesë të saj futen në furrë të spërkatura me vaj.
Nga kjo masë përgatiten rreth 30-40 kërnacka.
Shërbehen me pjatanca ovale dhe me sallata të ndryshme dhe qepë të grira hollë fare sipër tyre si dhe erza.