Për të ëmbëlsuar ushqimet në mënyrë të shëndetshme ka disa mënyra për të zëvendësuar sheqerin. Përveçse shmangni komplikacionet në shëndet, keni dhe një sërë përfitimesh të tjera.
Pavarësisht shijes së ëmbël, sheqeri është një faktor për disa sëmundje nëse konsumohet në sasi të mëdha. Një nga këto është edhe obeziteti, sëmundjet e zemrës apo dhe diabeti. Për fat të mirë ka disa alternativa natyrale që mund ta zëvendësoni në ushqime dhe në pije.
Stevia është një nga këto zëvendësues që po has në përdorim të gjerë në të gjithë botën. Përmban më pak kalori dhe nuk favorizon shtimin në peshë. Për më tepër nuk rrit nivelin e glukozës në gjak. Në këtë mënyrë ndihmon dhe në luftën kundër diabetit. Mund të përdoret si pluhur por dhe si lëng.
Mjalti gjithashtu nuk mund të mungojë në këtë listë. Përmban antioksidantë, vitamina e minerale mjaft të mira për turpin tonë. Për më tepër shpesh përdoret për të trajtuar problemet e frymëmarrjes dhe forcimit të sistemit imunitar. Megjithatë nuk duhet konsumuar në sasi të madhe. Shtojeni për të ëmbëlsuar çajin apo pije të tjera.
Alternativë tjetër është sheqeri i kokosit, shurupi Maple, shurupi i yacon etj.