Komisioni Europian dhe vendet e BE-së po punojnë për të krijuar një listë të vetme të zezë kundër lejeve të gjelbra të falsifikuara. Kjo është zgjidhja e identifikuar nga autoritetet kombëtare për të luftuar fenomenin të blerjes dhe shitjes së certifikatave jeshile që japin rezultate pozitive në rast kontrollesh, tashmë lehtësisht të disponueshme online edhe falas dhe pa nevoja për aftësi të veçanta IT.

Alarmi i fundit në rend kronologjik daton pak ditë më parë, kur u përhap lajmi se 1001 certifikata të vlefshme mund të shkarkoheshin lirisht përmes eMule, e cila lejon ndarjen e skedarëve multimedialë midis shumë pajisjeve. I lindur kryesisht për të shkarkuar filma dhe muzikë, përpara se torrentet dhe transmetimet të ishin të zakonshme, sot softueri i vjetruar ka ardhur në ndihmë për qarkullimin e arkivit të rëndësishëm, nga i cili çdokush mund të zgjidhte një leje kalimi në përputhje me gjininë dhe moshën, në dëm të pronarit të tij të vërtetë.

Zbuluar dhe raportuar për herë të parë nga eksperti i sigurisë së IT-së, Dario Fadda, i cili shkroi për të në blogun e tij Digital Insecurity, arkivi tani përmban më pak se 800 leje të vlefshme jeshile, një shenjë se disa prej tyre mund të kenë skaduar sepse e kanë origjinën nga një test ose para përfundimit të kursit të vaksinimit. Policia Financiare po punon për origjinën e të dhënave – të cilat mund të jenë vjedhur, zbuluar në mënyrë të paligjshme apo edhe shpërndara gabimisht.

Megjithëse verifikimi i një dokumenti identiteti, rekomandohet nga udhëzimet e qeverisë dhe nga Garantuesi i Privatësisë, kjo mbetet një masë fakultative që shpesh pronarët e objekteve në të cilat parashikohet kontrolli nuk e përdorin. Kështu u bë e nevojshme krijimi i një liste të zezë kombëtare, në të cilën Ministria e Shëndetësisë ka të drejtë të fusë dokumente të falsifikuara ose të shpërndara online për të cilat merr dijeni, duke i bërë ato në mënyrë efektive të pavlefshme në sytë e aplikacionit zyrtar për verifikimin e vlefshmërisë së tyre. Wired

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here