Teksa rastet e para të gripit të shpendëve janë konfirmuar në vendin tonë, epidemiologu veterinar Kujtim Mersini, ka treguar kategoritë që janë më të rrezikuar.

Mersini tha se grupi më i riskuar janë fermerët që mbarshtojnë shpendët në oborre, pasi kanë kontakte të drejtpërdejtë.

Megjithatë, sipas tij, rreziku që ata mund të sëmurën është shumë i ulët, sepse nuk është i përshtatur për trupin e njeriut.

Ndër të tjera, Mersini u shpreh se ky virus transmetohet përmes rrugëve ajrore, kontaktit me kafshët e ngordhura apo lëngjet trupore të shpendëve të ngordhura

”Grupi më i riskuar janë fermerët që mbarshtojnë shpendët në oborre. Kanë kontakt të drejtpërdrejtë. Vetë rreziku që mund të sëmurën është shumë i ulët, sepse nuk është i përshtatur për trupin e njeriut. Transmetohet përmes rrugëve ajrore, kontakti me kafshët e ngordhura apo lëngjet trupore të shpendëve të ngordhura. Është virus jo shumë i fortë, në mbi 70 gradë denatyrohet. Pra në çdo lloj ushqimi që gatuhet më temperatura të larta s’ka problem. Produktet e fshatit janë më cilësore por me siguri më të ulët. Virusi përhapet tek shpendët, njeriu është bujtës aksidental. Risku i transmetimit nga shpendi tek njeriu është shumë i vogël”, tha Mersini.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here