Këshilli i Ministrave i qeverisë italiane i ka dhënë dritën e jeshile dekretit që përforcon sërish masat kundër Covid-19 dhe vendos të ashtuquajturën leje super jeshile, pra certifikimin që jepet vetëm për ata që janë të vaksinuar apo të kuruar për të hyrë në të gjitha vendet publike. Gjithashtu, gjatë konferencës për shtyp për prezantimin e dekretit të ri, ministri i Shëndetësisë Roberto Speranza bëri të ditur edhe vendosjen e detyrimit të vaksinimit për kategoritë e reja të punëtorëve.

Për kë kërkohet detyrimi i vaksinimit?

Ministrja Speranza shpjegoi se detyrimi i vaksinimit do të shtrihet për të gjithë personelin jo-shëndetësor që punon në sektorin e shëndetësisë, forcat e rendit, ushtarakët dhe gjithë stafin e shkollës. Përveç kësaj, detyrimi ka të bëjë edhe me dhënien e dozës së tretë ose përforcuesin në rastin e vaksinës Johnson & Johnson.

Ku është zgjatur detyrimi i lejes së gjelbër?

Certifikimi është shtrirë në hotele, transport rajonal dhe ndër-rajonal si dhe në transportin publik lokal. Gjithashtu do të jetë e detyrueshme në aksesin në dhomat e zhveshjes për të gjitha aktivitetet sportive.

Sa do të zgjasë leja e gjelbër?

Kohëzgjatja e certifikimit u reduktua nga një vit në 9 muaj, bazuar në qëndrueshmërinë e mbrojtjes së vaksinës.

Si funksionon leja super e gjelbër?

Leja e gjelbër e përforcuar do t’u garantohet vetëm personave të vaksinuar ose të shëruar nga Covid-19. Kjo masë do të jetë e vlefshme vetëm nga data 6 dhjetor deri më 15 janar edhe në zonën e bardhë. Gjatë kësaj kohe, personat e pavaksinuar do të kenë mundësi të përdorin vetëm shërbimet thelbësore. Për më tepër, kushdo me një leje lejimi të zgjeruar të gjelbër do të përjashtohet nga kufizimet në rast të një ndryshimi rajonal të ngjyrës.

Si do të forcohen kontrollet e kalimit të gjelbër?

Do të forcohen kontrollet në të gjitha vendet ku përdoren kalimet e gjelbra. Komitetet krahinore për sigurinë dhe rendin publik do të përgatisin plane veprimi për kontrollet e reja, më pas do t’i japin Ministrisë së Brendshme një raport javor mbi ecurinë e kontrolleve.

Çfarë u tha për dozën e tretë të vaksinës?

Përforcuesi i vaksinës është shtyrë në pesë dhe jo më në gjashtë muaj dhe nga 1 dhjetori do të zgjaten grupmoshat që kanë të drejtën e dozës përforcuese. Deri më tani, doza e tretë është e kufizuar në mbi 40 vjeç, nga 1 dhjetori do të shtrihet në të gjithë mbi 18 vjeç. Wired

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here