Me rritjen e popullsisë globale, kërkesa për mish po bëhet edhe më e madhe, ndërsa çmimet po rriten.

Kjo ka orientuar studiuesit drejt gjetjes së një alternative të re: mishi artificial. Shkencëtarët japonezë po përdorin qelizat muskulare të kafshëve për kultivimin, centimetër pas centimetri, të një porcioni katror të atij që e kanë quajtur bifteku artificial.

Procesi i kultivimit, që zgjat rreth një javë, mund të ketë një impakt të madh në tregjet e sotme ushqimore. Sa i përket shijes, studiuesit thonë se do të implementojnë yndyrë, gjak e madje edhe kocka në mishin artificial për ta bërë atë sa më pranë të vërtetit.



Shoji Takeuchi, professor në Universitetin e Tokios, shprehet: “Në vitin 2050 popullsia botërore do të arrijë në 9 miliardë. Do të jetë e vështirë që mishi i kafshëve të plotësojë nevojat e njerëzve. Kështu, sipërmarrësit ushqimorë në Japoni duan të vendosin këmbët në këtë fushë sa më shpejt të jetë e mundur”.

Prodhimi i mishit artificial bazohet tek qelizat e kafshëve, por pa i vrarë ato. Diçka e tillë mund të garantojë sigurinë ushqimore, njëkohësisht duke reduktuar barrën në mjedis. Megjithatë, shumë qytetarë japonezë mbeten dyshues nëse duhet të pranojnë këtë burim të panjohur ushqimi. 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here