Salsiçet, mishi i tymosur dhe mishrat e tjerë të kuq të përpunuar rrisin rrezikun e demencës, paralajmëroi neurologu Dylan Wint. Fjalët e tij u cituan nga HuffPost.
Duke komentuar një studim që zbuloi se konsumimi i shpeshtë i mishit të kuq të përpunuar rrit rrezikun e demencës me 13 për qind, Wint vuri në dukje se mjekët kanë qenë prej kohësh të kujdesshëm ndaj këtij produkti. Sipas tij, ekspertët rekomandojnë të hahet më pak i gjithë mishi i kuq, jo vetëm i përpunuar. “Për të ruajtur shëndetin e trurit, rekomandohet konsumimi i jo më shumë se katër porcione të këtij produkti”, tha neurologja.
Wint e quajti mishin e kuq të rrezikshëm për trurin për shkak të yndyrës që përmban. Kur përpunohet bëhet edhe më i dëmshëm, beson doktori, sepse i shtohen konservues kimikë si nitritet, të cilët ndikojnë negativisht në funksionimin e trurit. Wint paralajmëroi gjithashtu se heqja dorë nga salçiçet dhe mishi i tymosur nuk do ta mbrojë trurin 100 për qind nga demenca. Ai vuri në dukje se për të ruajtur qartësinë mendore, është e rëndësishme të hani një dietë të larmishme dhe të ekuilibruar, duke ngrënë më shumë perime, drithëra, bishtajore. “Unë do ta quaja aktivitetin fizik metodën më të fuqishme për parandalimin e demencës”, përfundon neurologja.
Më parë, imunologia Amy Shah paralajmëroi se përdorimi i pakontrolluar i ilaçeve të difenhidraminës rrit rrezikun e demencës. Sipas saj, gjasat e zhvillimit të sëmundjes janë më të larta me përdorim të zgjatur.