Faktet e harruara, ose të mësuara gabim në lëndën e historisë.

Për shkak të propagandës britanike të kohës Napoleon Bonaparti përshkruhet shpesh si një i çmendur që donte të pushtonte të gjithë Evropën e ndjekur nga pjesa tjetër e botës. Në fakt, Napoleoni dëshironte të krijonte një Evropë modern të unifikuar nën Kodin e tij Napoleonik si një tampon kundër Perandorisë Britanike gjithnjë e në zgjerim.

Shitja prej tij e të gjitha zotërimeve kontinentale të Francës në Amerikën e Veriut, dëshmon se fokusi i tij, ishte jo pushtimi i botës, por frenimi i Britanisë së Madhe dhe i perandorisë së saj. Napoleoni nuk synonte të pushtonte as Rusinë. Përkundrazi, ai donte thjesht të zhdukte ndikimin rus në rajonet gjermane dhe polake të Evropës. /bota.al /


PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here