Mediat slovene sot kanë publikuar një lajm, për të cilin thonë se është skandali i ri që ka përfshirë Maqedoninë e Veriut. Sipas medias Nova 24, në skandal janë përfshirë dy nga njerëzit më të besuar të kryeministrit Zoran Zaev. Ata janë drejtori i fondit shëndetësor të Maqedonisë së Veriut, Dan Donchev, dhe ministri i shëndetësisë, Venko Filipce, të cilët akuzohen se kanë detyruar një kompani suedeze për të anuluar blerjen e Diamed, një institucion maqedonas i kujdesit shëndetësor, për 11.5 milion euro. Kjo nuk kaloi pa një hetim penal, i cili përfundimisht doli në dritë.

Ajo drejtohet nga një prokurore e cila është e njohur kryesisht për vendimet e saj në dëm të opozitës dhe në dobi të qeverisë maqedonase. Të dy zyrtarët akuzohen se kanë abuzuar me pozitën e tyre në lidhje me një marrëveshje me Diamed me vlerë më shumë se 11 milionë euro.

Sipas informacioneve të deritanishme, Donçev, i afërm i Zaevit, dëshironte të ndikonte në gjigantin shëndetësor Suedez duke e dekurajuar atë të investonte në Maqedoni. Ai e bëri këtë duke mashtruar një kompani të huaj që partneri i tij lokal, institucioni privat mjekësor Diamed, një degë e Metropolitit. Në vitin 2014, Metropoliti nënshkroi një marrëveshje koncesioni me qeverinë e atëhershme për një periudhë 20 vjeçare për të ofruar shërbime për trajtimin e pacientëve me dializë. Për këtë qëllim, Diamed u formua, dhe problemi u ngrit kur pronari i saj, Vera Ivanova, vendosi ta shiste kompaninë në një kompani suedeze me famë botërore.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here