Qumështori është një nga recetat tradicionale të Shqipërisë. Ja receta e thjeshtë që ju lejon ta përgatisni këtë ëmbëlsirë në vetëm 30 minuta.
Përbërësit për 4-5 persona
(Nëse doni ta përgatisni për më shumë persona mjafton të dyfishoni sasitë e përbëresve për kremin dhe sherbetin)
10-12 petë të gatshme (një pako)
Për kremin
2 kokrra vezë, 5 lugë gjelle sheqer, 2 lugë gjelle miell, 2 filxhan çaji me qumësht, pak vanilje.
Për Shurupin
2 gota ujë me sheqer, 1 gotë e gjysmë me ujë
Përgatitja
- Si fillim vendosni në një tenxhere ujin dhe sheqerin që të ziejë për të përgatitur sherbetin.
- Në një tenxhere hedhim vezët, sheqerin, pak qumësht dhe rrihen mirë duke shtuar miellin e situr.
- Pastaj shtohet qumështi i nxehtë duke e trazuar vazhdimisht dhe vihet në zjarr që të marrë valë, pa ndërprerë të trazuarit.
- Hiqet nga zjarri, shtohet vanilje e holluar në qumësht dhe hidhet në enë tjetër që të ftohet pak.
- Merrni një tavë dhe pasi ta keni lyer me gjalpë shtroni pesë petë.
- Kur të keni vendosur pesë petët hidhni mbushjen e kremit.
- Veproni po njësoj dhe për pesë petët e tjera dhe në fund lyejeni qumështorin me gjalpë të shkrirë.
- Futeni për ta pjekur në furrë me 200-220 gradë në varësi të furrës suaj.
- Pjekja do të marri vetëm 15 minuta, pasi furra do të jetë e parangrohur, dhe kremi do të kërkojë më pak kohë që të mpikset.
- Kur të ketë marrë ngjyrën karakteristike të artë, fikeni furrën dhe lëreni të ftohet pak.
- Para se t’i hidhni sherbetin priteni në katrorë, në mënyrë që qumështori të marri ëmbëlsinë e duhur.