Autoritetet doganore të Maltës kanë sekuestruar një sasi të konsiderueshme kokaine, që kapin shifrën e 10 milionë eurove.

Në njoftimin zyrtar të Doganës bie në sy se dy prej tre kontenierëve ku është kapur droga në Freeport, kishin si destinacion portin e Durrësit në Shqipëri, megjithëse nuk bëhet e ditur nëse ishte destinacioni përfundimtar. Ndërsa kontenieri tjetër ishte për në Selanik.

Dërgesat ishin të gjitha nga Amerika e Jugut. Sipas burimeve zyrtare malteze, të dielën u sekuestruan një sasi prej 76 pakosh me kokainë, me peshë 91.25 kg, me një vlerë prej 10.3 milionë eurosh.

Pas të dielës së 7 prillit, ku dhe atëherë doganat sekuestruan një sasi të madhe kokaine, edhe këtë të dielë operacioni doganor u krye për disa orë për të dhënë detajet mëngjesin e kësaj të hëne.

Sipas doganave malteze, Njësia e Monitorimit të Kontenierëve të Doganës përzgjodhi disa kontenierë për skanim, pas skanimit të mëparshëm të bërë nga skuadra e skanimit të Doganës. Dyshimet lindën në tre kontenierë, ku u gjet dhe sasia e drogës e fshehur në njësinë e kompresorit ftohës. Më pas kontrolli fizik konfirmoi dhe dyshimet.

Nga sasia e gjetur, 46.25 kg kokainë, me një vlerë prej 4.9 milion eurosh kishin destinacion portin e Durrësit në Shqipëri. Ndërsa kontenieri me 48 kg me një vlerë prej 5.4 milionë eurosh kishte destinacion Selanikun.

Operacioni ishte rezultat i bashkëpunimit të Departamentit të Doganave, Policisë dhe autoriteteve portuale të Freeport. Rasti i kaloi skuadrës së policisë për antidrogën, e cila do të vijojë hetimet.

Press Release: Customs seize three more containers at the Freeport with cocaine, to make it six containers in a week • On Sunday, a total of 76 packets of cocaine, weighing 91.25 kgs, were elevated, with an estimated street value of 10.3 Million Euros;• The operation took more than 19 hours;• So far, this year 606.45 kgs of cocaine, worth 68.2 Million Euros, have been seized, by the Customs Department. After last Sunday’s (7th April) cocaine haul of 91.2kgs and Tuesday’s seizure of 24 kgs more, this Sunday (14th April), in an operation that took several hours, that streched into the early hours of today (Monday, 15th April) Customs Officials have seized another 91.25 kgs of cocaine from three reefer containers at the Malta Freeport. In the early hours of Sunday, the Customs Container Monitoring Unit selected several containers for scanning. Following preliminary scans, taken by the Customs Scanning Team, irregularities in three of the reefer containers were noticed, which, once again, pointed to narcotics hidden in the refidgerant compessor unit. A physical search confirmed the preliminary suspicions. – From the first container 20 packets of cocaine, weighing 24 kgs, were elevated, with a street value of 2.7 Million Euros.- The second container yielded 40 packets of cocaine, weighing 48 kgs, with a street value of 5.4 Million Euros.- In the third container the Customs Officials found 16 packets of cocaine, weighing 19.25 kgs and a street value of 2.2 Million Euros. This brings the total amount to 76 packets of cocaine, weighing 91.25 kgs, with a total estimated street value of 10.3 Million Euros. The first and the third containers were transhipping Malta, from South America, en-route to Durres, in Albania, while the second container, which also originated from South America, was transhipping our port en-route to Thessaloniki, in Greece. The operation was the result of a concerted between the employees of the Customs Department, the Police and Malta Freeport. The case was handed over to the Police Anti Drug Squad, who are conducting the investigations. The duty Magistrate is leading the inquiry assisted by a team of experts from the Police Forensics Unit. Yesterday’s operation continues to establish Malta’s Freeport as one of the most secured ports in the region.

Posted by Customs Malta on Sunday, April 14, 2019

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here