Një armë që bllokon koronavirusin mund të jetë gjetur nga një grup ndërkombëtar i udhëhequr nga Universiteti i Lubeck, Gjermani. Bëhet fjalë për një molekulë që quhet “13b” që frenon enzimën proteazë të përdorur nga virusi për të sfiduar veten në qelizat e infektuara.

Ky konsiderohet objektivi kryesor për të synuar virusin dhe strukturën e tij 3D, të zbuluar përfundimisht falë rrezeve X të sinkrotron Bessy në Berlin. Mendohet se studimi i publikuar në “Science” do të ndihmojë në zhvillimin e ilaçeve të reja.

Koronavirusi i ri shkaktoi një shpërthim të sëmundjes pulmonare në dhjetor të vitit 2019 në qytetin Ëuhan, kryeqytetin e provincës Hubei në Kinë, dhe që nga ajo kohë është përhapur në nivel global.

Virusi është emëruar SARS-CoV-2 sepse gjenoma e ARN është rreth 82% identike me virusin SARS (SARS-CoV). Sëmundja e shkaktuar nga SARS-CoV-2 quhet COVID-19. Ndërsa në fillim të shpërthimit, rastet ishin të lidhura me tregun e detit Huanan dhe tregun e kafshëve në Wuhan, transmetimi efikas nga njeriu tek njeriu çoi në një rritje të madhe në numrin e rasteve. Më 11 Mars, Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) e shpalli shpërthimin një pandemi.

Në të gjithë botën po punohet që të gjendet një ilaç ose të krijohet vaksina për ti dhënë fund pandemisë që i ka izoluar të gjithë në shtëpi.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here