Kompania bioteknologjike e SHBA Novavax së fundmi ka bërë me dije se do të fillojë me provat klinike të vaksinës së saj Covid-19 në adoleshencë. Mediat bëjnë me dije se Novavax do të testojë sigurinë dhe efektivitetin e formulimit të tij në afërsisht 3,000 adoleshentë të moshave 12 deri në 17 në Shtetet e Bashkuara.

Sipas deklaratës së kompanisë dy të tretat e pjesëmarrësve do të marrin vaksinën dhe pjesa tjetër një injeksion, në dy doza që do të jepen brenda 21 ditëve nga njëri-tjetri.

Në vitin e dytë, gjashtë muaj më vonë, ata që morën injeksion do të marrin vaksinën e rregullt dhe anasjelltas, kështu që në fund të gjithë adoleshentët kanë marrë të njëjtin trajtim. Specialistët do t’i monitorojnë ata për një periudhë deri në dy vjet pas vaksinimit të tyre.

Vaksina Novavax nuk aprovohet aktualisht në asnjë vend të botës, madje as për të rriturit. Kompania synon të aplikojë për miratim në Mbretërinë e Bashkuar brenda tremujorit të dytë të 2021 dhe pak më vonë në SHBA.

Në mars, ajo njoftoi se ilaçi i tij ishte provuar të ishte 89.7% efektiv në provat klinike të kryera në Britani mbi më shumë se 15,000 njerëz mbi moshën 18 vjeç. Një tjetër provë klinike është duke u zhvilluar në Shtetet e Bashkuara dhe Meksikë.

Vaksina Novavax përdor një teknologji të ndryshme nga të tjerat dhe mund të ruhet në një temperaturë ndërmjet 2-8 gradë Celsius.

Kompanitë e tjera, të tilla si Moderna, J&J dhe Pfizer / BioNTech, po kryejnë prova klinike tek adoleshentët . Kjo e fundit ka aplikuar për aprovimin e vaksinës së saj në SHBA dhe Evropë për fëmijët e moshës 12-15 vjeç.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here