Pothuajse të gjithë planetët e zbuluar deri më sot, përfshirë planetët e sistemit diellor, janë të mbyllur në rrafshin e Rrugës së Qumështit dhe nuk janë në gjendje të paraqesin një vështrim gjithëpërfshirës të galaktikës sonë.

Sidoqoftë, astronomët në Institutin e Astronomisë në Universitetin e HaQaii (IfA) duke përdorur teleskopë në Observatorin WM Keck në Maunakea kanë zbuluar një planet shkëmbor me një lloj pamje tjetër.

Planeti orbiton rreth yllit TESS Object of Interest (TOI) 561, i përket një popullate të rrallë yjesh të quajtur disku i trashë galaktik. Yjet me disk të trashë janë kimikisht të dallueshëm, me më pak elementë të rëndë gjurmë dhe veçanërisht më pak hekur, sesa yjet tipikë të Rrugës së Qumështit, duke sugjeruar që ato të formoheshin herët, afërsisht 10 miliard vjet më parë.

Ata gjithashtu kanë lëvizje bredhëse që mund t’i heqin ato nga rrafshi galaktik, duke siguruar një pamje epike të galaktikës sonë spirale.

 “Planeti shkëmbor që orbiton TOI -561 është një nga planetët më të vjetër shkëmborë të zbuluar ende. Ekzistenca e tij tregon se universi ka formuar planetë shkëmborë pothuajse që nga fillimi i tij 14 miliardë vjet më parë”,- tha Lauren Weiss, udhëheqëse e ekipit që zbuloi sistemin planetar TOI -561.

Rezultati u njoftua në një konferencë shtypi të Shoqatës Amerikane Astronomike dhe u botua në Astronomical Journal.

Planeti shkëmbor që orbiton TOI -561 tranziton yllin e tij, që do të thotë se planeti kalon përpara yllit të tij siç shihet nga Toka, duke bllokuar një pjesë të dritës së yjeve. Planeti është i vogël, me një rreze vetëm një herë e gjysmë se ai të Tokës. Si rezultat, zvogëlimi i dritës që shkakton është i vogël, vetëm 0,025% e shkëlqimit të yllit.

Duke matur lëkundjen e yllit të shkaktuar nga graviteti i planetit, ata ishin në gjendje të nxirrnin përfundimin se planeti ka trefishin e masës së Tokës. Kombinuar këtë masë me rrezen e përcaktuar nga tranzitet, ekipi arriti në përfundimin se planeti është shkëmbor, ndoshta me më pak hekur se Toka.

TOI -561 ka të paktën dy planetë të tjerë që tranzitojnë yllin, të dy kanë rreth dy herë rrezen e Tokës dhe janë shumë të mëdhenj dhe me masë të ulët për të qenë shkëmbor.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here