Pavarësisht se sa vjeç jeni, nuk është kurrë vonë për të filluar të hani në një mënyrë që ju jep shansin më të mirë të mundshëm për të shmangur demencën me kalimin e moshës dhe për t’u siguruar që të ndiheni të përqendruar çdo ditë.
Mjekja Uma Naidoo pjesë e fakultetit në Shkollën Mjekësore të Harvardit dhe autore e librit “This Is Your Brain on Food,” tregon disa ushqime që përpiqet të shmang ose të reduktoj për të luftuar inflamacionin dhe për të promovuar shëndetin e trurit, të menduarit e mprehtë dhe vendimmarrjen e mirë.
Sheqerna të shtuar
Truri përdor energjinë në formën e glukozës, një formë sheqeri, për të ushqyer aktivitetet qelizore. Megjithatë, një dietë me sheqer të lartë mund të çojë në glukozë të tepërt në tru, gjë që studimet e kanë lidhur me dëmtime të kujtesës.
Ushqimet e skuqura
Megjithatë, kur bëhet fjalë për shëndetin e trurit, ia vlen të reduktoni sasinë e ushqimeve të skuqura që hani. Në fakt, një studim që përfshinte 18,080 njerëz zbuloi se një dietë e pasur me ushqime të skuqura lidhej me rezultate më të ulëta në të mësuar dhe kujtesë.
Karbohidratet me ngarkesë të lartë glicemike
Edhe nëse ushqimet me karbohidrate të larta – për shembull, buka, makaronat dhe çdo gjë tjetër e bërë nga mielli i rafinuar – nuk kanë shije të ëmbël, trupi juaj i përpunon ato në të njëjtën mënyrë si me sheqerin. Kjo do të thotë se ata gjithashtu mund të rrisin rrezikun tuaj për depresion.
Alkooli
Unë shpesh takoj njerëz në praktikën time që bëjnë jetë stresuese. Mendësia “puno shumë, luaj shumë” shpesh çon në pirjen e tepërt të pijeve gjatë fundjavave, si një mënyrë për të lehtësuar stresin. Ndërsa pirja mund t’i bëjë ata të pushojnë në moment, ata paguajnë për të mëngjesin tjetër, kur zgjohen të shqetësuar.
Nitratet
Nitratet e përdorura si ruajtës dhe për të rritur ngjyrën në fetat e ushqimeve dhe mishrat e pjekur si proshuta, sallami dhe sallami mund të lidhen me depresionin. Madje, një studim i kohëve të fundit sugjeron se nitratet mund të ndryshojnë bakteret e zorrëve.