Close Menu
Tirana News AlbaniaTirana News Albania
  • Kreu
  • Aktualitet
    • Politikë
    • Kronikë
    • Rajon&Bota
    • Ekonomi
  • Lifestyle
    • Shëndeti
    • ShowBiz
    • Horoskopi
    • Kulinari
  • OPED
  • Sporti
  • Teknologji
  • Vendi Im
Facebook X (Twitter) Instagram
  • Kontakt
  • Politikat e privatesise
Facebook X (Twitter) Instagram
Tirana News AlbaniaTirana News Albania
  • Kreu
  • Aktualitet
    • Politikë
    • Kronikë
    • Rajon&Bota
    • Ekonomi
  • Lifestyle
    • Shëndeti
    • ShowBiz
    • Horoskopi
    • Kulinari
  • OPED
  • Sporti
  • Teknologji
  • Vendi Im
Abonohu
Tirana News AlbaniaTirana News Albania
Shëndeti

Akullorja nuk duhet shkrirë dhe ngrirë sërish

09:49 / August 14, 20232 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
mother
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Akullorja që shkrihet pak nuk duhet të ngrihet kurrë. Kjo është arsyeja pse ndryshon shijen dhe mbi të gjitha strukturën. A e keni vënë re se kur akullorja është shkrirë pak dhe më pas ngrihet sërish, nuk është më e mirë si më parë? Kjo ndodh sepse, kur akullorja shkrihet, ajo humbet pjesën më të madhe të përmbajtjes së saj në ajër dhe gjithashtu ndryshon konsistencën e kristaleve të akullit, të cilat modifikojnë densitetin e tyre.

Ngrirja dhe brumi kremoz ndodhin njëkohësisht dhe masa rritet në vëllim. Flluskat e ajrit dhe kristalet e akullit që krijohen në akullore gjatë ngrirjes janë mikroskopike (20-50 mikron) dhe i japin akullores një strukturë prej kadifeje. Në të njëjtën kohë, flluskat e ajrit mbulohen me yndyrna, të cilat tërheqin proteinat. Kur akullorja shkrihet, struktura e saj molekulare ndryshon.

Kristalet e akullit treten, duke liruar sheqernat e ruajtura. Flluskat e ajrit largohen ndërsa shtresa e yndyrës dhe proteinave hollohet dhe produkti kthehet në gjendjen e tij të lëngshme. Duke e ringrirë, nuk do të jetë njësoj si më parë, sepse pasi humbet ajrin e përfshirë me kremin, nuk do të jetë më e butë. Kristale më të mëdha akulli do të formohen, të cilat bllokojnë më pak sheqer dhe akullorja do të jetë më e fortë dhe më me kokrriza.

icecream
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Postime te ngjashme

Çfarë duhet thënë dhe çfarë jo miqve ose kolegëve që bëjnë fertilizim in vitro

21:19 / May 21, 2025

Nga mollët te shega, ja frutat që ju mbrojnë dhe ndihmojnë në uljen e rrezikut nga sulmet në zemër

16:18 / May 18, 2025

Vaksinimi kundër HPV-së, mbi 13 mijë fëmijë të vaksinuar në Kosovë

19:44 / May 4, 2025

Rritet infertiliteti/ Droga, alkooli dhe obeziteti, shkaqet kryesore!

20:59 / April 23, 2025
Add A Comment
Leave A Reply Cancel Reply

© 2025 TiranaNews. Te gjitha te drejtat e rezervuara.
  • Kontakt
  • Politikat e privatesise

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.