Nuk ka pasur kurrë kaq grumbullim të njerëzimit sa në Facebook. Bëhet fjalë për 2.3 miliardë njerëz, apo 30% e popullatës së botës që qëndron në rrjetet sociale çdo muaj.

Ekonomistët vlersojnë se kjo mund të sjellë vlera trilionë dollarëshe për përdoruesit e saj. Por Facebook fajësohet gjithashtu për të gjitha llojet e tmerreve sociale, që nga varësia dhe bullizmi tek erozioni dhe ligjërimi politik të bazuar në fakte për mundësinë e gjenocidit. Një studim i ri, dhe ka shumë të tillë gjatë gjithë kohës, thotë se këto akuza nuk janë plotësisht pa merita. Ndoshta është koha të mendojmë se si do të ishte jeta pa Facebook.

Si fillim për të imagjinuar një botë të tillë, supozoni që studiuesit të heqin një grup njerëzisht nga Facebook dhe të vëzhgojnë rezultatet. Në fakt, disa grupe studentësh e kanë bërë këtë. Në janar Hunt Allcott, nga universiteti i Nju Jorkut, Luca Braghier, Sarah Eichmeyer dhe Matthew Gentzkow, nga universiteti i Stanford, publikuar rezultat e eksperimentit më të madh të bërë deri tani. Ata rekrutuan disa mijëra përdorues Facebook-u duke i vendosur në kontroll dhe trajtim në grup. Anëtarëve të trajtimit në grup iu kërkua të çaktivizonin profilet e tyre për 4 javë në 2018-tën.

Studiuesit kontrolluan nëse vullnetarët e tyre ishin shkëputur vërtetë nga rrjeti social dhe më pas nisën studimin për të parë se çfarë ndodh në një “shkretëtirë digjitale”/ Marrë nga The Economist, përkthyer nga Tirananews

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here