Në nëntor 2020, një grup mjekësh dhe studiuesish nga Kompania Territoriale e Shëndetit Social – Spitali Papa Giovanni XXIII në Bergamo dhe Instituti i Kërkimeve Farmakologjike Mario Negri zhvilluan një protokoll të ri për trajtimin në shtëpi të pacientëve (potencialisht) të infektuar me koronavirusin SARS-CoV -2.

“Armët” e të ashtuquajturit protokoll Mario Negri, të propozuara natyrshëm nën mbikëqyrje të rreptë mjekësore, janë ilaçe të njohura mirë për të gjithë. Fillon me acid acetilsalicilik, anti-inflamator / analgjezik i njohur botërisht me emrin tregtar të Aspirinës; në rast dhimbjeje, ne gjithashtu ndërhyjmë me nimesulidin, një ilaç anti-inflamator jo-steroid (NSAID) me veti analgjezike dhe antipiretike, i njohur zakonisht si Aulin.

Ndërhyrja e fundit farmakologjike, e parashikuar për rastet më të rënda, përfshin përdorimin e kortikosteroideve / kortizonit. Kjo klasë e barnave u kundërshtua gjatë fazës së parë të pandemisë, por në disa muaj u zbulua se njëri prej tyre, deksametazoni, ishte në gjendje të zvogëlojë ndjeshëm vdekshmërinë e pacientëve me COVID.

Terapia e re u përqafua nga tridhjetë mjekë të familjes, të cilët e përdorën atë në rreth 500 pacientë. Një ekip më i madh i studiuesve italian kohët e fundit ka kryer një studim kohort retrospektiv për të verifikuar efektivitetin e këtij protokolli, duke krahasuar rezultatet klinike të 90 pacientëve të trajtuar me terapi me ato të 90 të tjerëve që i nënshtrohen regjimeve të tjera terapeutike, siç është ai “standard”.

Pacientët e përfshirë në studim, të gjithë të ndjekur midis tetorit 2020 dhe janarit 2021, ishin të krahasuar për moshën, gjininë dhe bashkë-sëmundjet (patologjitë e mëparshme).

Duke kaluar të gjitha të dhënat, Profesor Remuzzi dhe kolegët e tij përcaktuan se protokolli Mario Negri ofron përfitime të konsiderueshme për sa i përket rrezikut të shtrimit në spital dhe zgjatjes së ditëve të shtrimit në spital.

Nga 90 pacientë të trajtuar me protokollin e ri, në fakt, vetëm dy (2.2 përqind) kishin nevojë për trajtim spitalor, krahasuar me 13 (14.4 përqind) të regjimeve të tjera terapeutike në fjalë. Ditët e kaluara në spital për pacientët e protokollit të ri ishin 44, krahasuar me 481 për pacientët në grupin e kontrollit.

Lidhur me kohën mesatare të shërimit nga simptomat infeksioni, ishte pak më i gjatë për pacientët në protokollin Mario Negri (18 ditë kundrejt 14 ditëve në grupin e kontrollit), ndërsa qëndrueshmëria e atyre të vogla – siç është dhimbja e kyçeve – ishte më e lartë në grupin e kontrollit (73.3 përqind) krahasuar me atë të protokollit të ri (23.3 përqind).

Në përgjithësi, pra, terapia e bazuar në Aspirinë, Aulin dhe kortikosteroide do të garantonte mbrojtje më të madhe nga shtrimi në spital, pa treguar megjithatë përfitime të veçanta në lidhje me simptomat. Sidoqoftë, është e nevojshme të prisni para se të keni të gjitha konfirmimet e nevojshme.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here