Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) njoftoi sot se ka filluar vlerësimin në kohë reale të vaksinës të zhvilluar nga kompania farmaceutike franceze Sanofi dhe britanike GlaxoSmithKline, vaksina e pestë aktualisht nën vlerësim nga autoritetet evropiane.

Vendimi për të filluar vlerësimin e vaksinës “Vidprevtyn” u bazua në rezultatet paraprake nga studimet laboratorike dhe provat e para të provave klinike tek të rriturit, tha EMA.

Provat globale klinike të kësaj vaksine kandidate kundër SARS-CoV-2, është bazuar në teknologjinë e proteinave rekombinante, që filluan në të gjithë botën në maj.

Sanofi dhe GSK shpresojnë të marrin miratimin për vaksinën e tyre deri në fund të vitit 2021, pasi rezultatet paraprake kanë treguar se vaksina prodhon një përgjigje të fortë imune.

Kompania farmaceutike franceze ka njoftuar se vlerësime të tjera të vaksinës së saj do të fillojnë gjithashtu në Britani, Kanada dhe Singapor, si dhe me Organizatën Botërore të Shëndetësisë.

Vidprevtyn përdor të njëjtën teknologji si vaksinat sezonale të gripit Sanofi. Ajo do të kombinohet me një ndihmës, një substancë që vepron si një përforcues i vaksinës, i prodhuar nga GSK.

Vaksinat e tjera kandidate kundër Covid-19 në vlerësimin e Agjencisë Evropiane janë ato të CureVac, Novavax, Sinovac dhe Sputnik V.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here