Receta për cheesecake me kos pa pjekje dhe me manaferra është mjaft e veçante dhe me një shije delikate. Kjo ëmbëlsirë nuk ka nevojë për pjekje, pasi nuk përmban miell edhe as vezë. Mjafton të ruhet në frigorifer pas përgatitjes. Le të shikojmë si gatuhet ëmbëlsira cheesecake.
Përbërësit
250 gr biskota
150 gr gjalpë i shkrirë
500 gr kos i bardhë
200 ml pana(ajkë qumështi)
30 gr sheqer vanilje
12 gr xhelatinë
50 gr qumësht i freskët
200 gr manaferra për mbushjen
200 gr manaferra për dekorin
50 gr sheqer kaf për sipër
Përgatitja e cheesecake
Për përgatitjen e cheesecake në fillim bluajmë biskotat në një mikser kuzhine ose i shtypim ato imët. Biskotat e bluara i hedhim në një enë së bashku me gjalpin e shkrirë. I trazojmë dhe më pas i shtrojmë në tavë ku kemi vendosur një letër kuzhine. Përmasat janë për një tave me diameter rreth 24cm. Tavën e vendosim në frigorifer për 30 minuta.
Ndërkohë rrahim panën në një enë të ftohtë. Më pas hedhim sheqerin dhe në fund e përziejmë edhe me kosin.
Xhelatinën të cilën e kemi lënë rreth 5 minuta në ujë të ftohtë e shkrijmë me qumështin e nxehur. Xhelatinën e shkrirë e hedhim te përzierja e kosit me panën dhe e trazojmë mirë duke shtuar edhe manaferrat.
Masën e hedhim mbi biskotat. Tavën e vendosim përsëri në frigorifer(jo në ngrirje) për 2 orë.
Hapin e fundit do të përgatitim frutat sipër. Frutat së bashku me sheqerin kaf i hedhim në një enë dhe i vendosim në zjarr të ngadalshëm për 10 minuta duke i trazuar. Pasi manaferrat të ftohen, ja hedhim ëmbëlsirës cheesecake sipër. E vendosim dhe për disa minuta të tjera në frigorifer. Cheesecake me kos dhe manaferra është gati. E presim ne feta dhe e shërbejmë./artigtimit/