Nuk ka nevojë të ritregohet se trupi ka nevojë për hekur për të prodhuar hemoglobinë, e cila është një proteinë në qelizat e kuqe të gjakut që transporton oksigjen në të gjitha organet e tjera. Si i tillë, nëse keni mungesë hekuri, mund të çojë në anemi. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, “anemia është një gjendje në të cilën numri i qelizave të kuqe të gjakut ose kapaciteti i tyre për të mbajtur oksigjen është i pamjaftueshëm për të plotësuar nevojat fiziologjike.”
Ushqimet jeshile dhe të kuqe
Përqendrohuni në konsumimin e të gjitha ushqimeve me ngjyrë të gjelbër. Gjithashtu, përfshini ushqime me ngjyrë të kuqe si karotat, panxhari , domatet, rrepka, qepa dhe shega. Gjithashtu, mund të keni rrush të zi dhe perime të tjera si lakra, lulelakra dhe kungulli.
Ushqime të verdha dhe portokalli
Sugjerohet gjithashtu rritja e marrjes së vitaminës C në mënyrë që të mundësojë trupin tuaj të thithë hekurin nga këto ushqime. Limoni, domatja, mandarina, portokalli, patëllxhani indian, papaja, luleshtrydhet, ananasi, mango, pjepëri, kivi, qershitë janë disa burime të mira. Ushqime të tjera si brokoli, specat, lakra jeshile, lulelakra, patatja, spinaqi, gjithashtu përmbajnë vitaminë C.
“Frutat dhe perimet e verdha jo vetëm që kanë veti antioksiduese, por janë po aq të pasura me bakër, hekur, kalium, vitaminë C, fibra dietike dhe lëndë të tjera ushqyese”, theksojnë ekspertët.
“Portokalli dhe frutat e tjera agrume nuk janë vetëm një burim i pasur hekuri, por janë shumë thelbësorë për funksionimin normal të trupit tonë pasi ndihmojnë në përthithjen e hekurit.”
Karbohidrate dhe yndyrna të mira
Përfshini karbohidrate dhe yndyrna të mira në dietën tuaj përmes arrës së kokosit, vajit të kokosit , vajit të ullirit, vajit të bajames, gjalpit të pastër ose avokados. Kjo do të ndihmojë në balancimin e dietës suaj.