Sipas një studimi raportohet se gratë kanë fantazi të shpeshta të përdhunimit, gjithashtu fantazi për “forcimin ose detyrimin e një mashkulli të dorëzohej seksualisht kundër vullnetit të tij”.

Këto rezultate sugjerojnë që të kesh fantazi për gjëra që nuk do t’i pranonim kurrë ose nuk do të zgjidhnim t’i bënim në realitet, nuk janë domosdoshmërisht shenja të shqetësimit psikologjik. Në fakt, sipas këtij hulumtimi, gratë që kanë fantazira përdhunimi gjithashtu kanë tendencë të kenë qëndrime më pozitive ndaj seksit, vetëvlerësim të lartë dhe fantazi më seksuale më të shpeshta konsensuale.

Ky studim nuk e lejon në asnjë mënyrë ose përpiqet të justifikojë përdhunimin, i cili mbetet një krim i dhunshëm dhe i dënueshëm pa marrë parasysh se çfarë mund të përfundojë studimi mbi fantazinë seksuale të secilës gjini. Ndërsa disa madje mund të besojnë se botimi i rezultateve të tilla si këto do të ndihmojë disa përdhunuesve në justifikimin e veprimeve të tyre, realiteti është që këta kriminelë të dhunshëm nuk po skanojnë kërkime akademike erudite që kërkojnë justifikime për sulm. Redaktorët dhe ushtritë e akademikëve që konsiderojnë hulumtime të paraqitura për botim në revista akademike si Arkivi i Sjelljes Seksuale gjithashtu besojnë qartë se ky lloj studimi meriton botim, dhe shpërndarje më të gjerë në terren.

Fantazia është një zonë thellësisht problematike për shumë njerëz dhe për psikiatrinë dhe psikologjinë — pse disa njerëz i shndërrojnë idetë e çuditshme në vepra aktuale? imagjinata të pazakonta pa ndërmarrë ndonjë veprim. Pse individë të ndryshëm shqetësohen për fantazitë, të cilat nuk i aprovojnë? Si rezultat, shumë terapi psikoseksuale përfshijnë hulumtimin dhe përballjen me misteret e fantazisë seksuale.

Ende nuk i dimë përgjigjet e shumë prej këtyre pyetjeve, por ky lloj hetimi shkencor po ndihmon në kërkimin dhe pyetjet tona.

Raj Persaud është një psikiatër konsulent me qendër në Londër. Jenny Bivona është diplomuar në Universitetin e Teksasit të Veriut dhe tani punon si psikologe klinike.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here