Volkswagen Auto Group, është një nga prodhuesit më të mëdhenj të automobilave në botë, duke fituar të ardhura prej 252.6 miliardë eurosh për vitin fiskal 2019. Kompania, e njohur edhe si Volkswagen Group, Volkswagen AG, ose VW, harton dhe ndërton një larmi të gjerë automobila udhëtarësh dhe tregtarësh, si dhe automjete dhe motoçikleta ndër të tjera. Përveç produkteve të shumta të tij, ekzistojnë edhe shumë filiale të Volkswagen Group nën kompaninë GmbH, një lloj korporate me përgjegjësi të kufizuar.

Por cilat janë llojet e tjera të automjeteve që janë në pronësi të Volkswagen Auto Group ?

Audi
Një nga blerjet më të vjetra të Volkswagen Groups, Audi AG u ble në vitin 1966. Audi në vetvete është një produkt i bashkimit të disa kompanive automobilistike, disa me një histori që shtrihet përsëri në fund të viteve 1800. Në kohën e blerjes së Volkswagen në vitet 1960, të dy kompanitë ishin të integruara mirë, me disa versione të Passat që rridhnin nga modele të ngjashme Audi dhe modele të tjera Audi që merrnin përbërës kryesorë nga modelet Volkswagen.

Sidoqoftë, Audi ndryshoi strategjitë në fillim të viteve 2000 dhe ka synuar një audiencë më tërheqëse se Volkswagen. Që nga fillimi i vitit 2019, Audi është i njohur si një markë për profesionistë të shquar dhe punonjës të nivelit të lartë të qeverisë në vende të ndryshme të botës. Sot, Audi është një nga markat më fitimprurëse brenda familjes Volkswagen. Në vitin 2018, Audi pa rreth 20 hedhje në treg, një strategji që synon të zgjerojë më tej portofolin e saj të produkteve. Gjatë këtij viti, kompania shiti rreth 1.47 milion automjete të markës Audi, duke gjeneruar të ardhura nga shitjet afërsisht 59.2 miliardë euro.

Bentley, Lamborghini, dhe Bugatti
Viti që Volkswagen filloi të synonte tregun super-luksoz ishte viti 1998. Bentley, Lamborghini dhe Bugatti u bënë kompani të Volkswagen Group gjatë këtij viti.

Për Bentley, blerja e Volkswagen menjëherë rezultoi në një investim prej 2 miliardë dollarësh që përmirësoi objektet e prodhimit Bentley në Mbretërinë e Bashkuar. Megjithatë, shumica e pjesëve të Bentley prodhohen në fabrika në Gjermani.

Shtimi i Bugatti dhe Lamborghini gjithashtu shtoi një dimension të ri në portofolin e Volkswagen Group. Ndërsa Bentley Motors kishte përfaqësuar më të mirën në historinë e garave, strategjia e kompanisë u largua nga garat kohë më parë. Blerja e këtyre dy ndërmarrjeve të reja solli të ardhmen e super makinave në Volkswagen. Në vitin 2019, Bentley është ndër markat e Volkswagen më të përqendruar në kalimin drejt një modeli elektrik.

Bugatti Veyron është një nga makinat më të dukshme të markës dhe konsiderohet ndër makinat më të shpejta të konsumit në treg. Ndërkohë, Lamborghini mban një reputacion të fortë në tregun e tij dhe është ndër emrat e parë të përmendur në çdo bisedë rreth supermakinave.

Porsche dhe Ducati
2012 ishte një tjetër vit i ngjeshur për Volkswagen për sa i përket blerjeve. Gjatë këtij viti, kompania përfundoi blerjen 100% të markave Porsche dhe Ducati. Duke vazhduar me strategjinë e diversifikimit të kompanisë, blerja e Porsche AG shtoi thellësi në portofolin e automjeteve luksoze të Volkswagen Group.

Blerja e Ducati, nga ana tjetër, është diversifikim i një lloji tjetër. Me blerjen e prodhuesit italian të motorëve, Volkswagen Auto Group shtoi një klasë tjetër produkti plotësisht në ofertat e saj. Marka e motoçikletave me performancë të lartë është paraqitur në qarqet garuese dhe ka një ndjekje të fortë të entuziastëve në të gjithë botën.

Në vitin 2019, Volkswagen raportoi shitjet e 61.568 automjeteve të markës Porsche në Amerikën e Veriut, duke gjeneruar të ardhura totale nga Porsche me rreth 26 miliardë euro. Kjo paraqet një rritje prej rreth 7% krahasuar me një vit më parë për shitje.

Škoda
Përveç blerjes së markave kryesore luksoze, Volkswagen ka blerë edhe Škodan. Në 1991, qeveria Çeke e identifikoi Volkswagen si një partner të mundshëm të huaj për të ndihmuar në udhëheqjen e prodhuesit të nivelit të ulët të automjeteve përmes tranzicionit pas shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik. Volkswagen Group përfundoi blerjen e Škodas në 2000 pas nëntë vjetësh duke bërë investime në mënyrë progresive më të mëdha në kompani. Škoda shiti 1.24 milion automjete në 2019, me modelet Octavia dhe Fabia që ishin veçanërisht të njohura.

SEAT
Volkswagen bleu një shumicë prej 51% të aksioneve në prodhuesin spanjoll të automobilave SEAT në 1986, duke rritur më vonë pronësinë e tij në 99.99% në 1990. Si Škoda, SEAT paraqet një mundësi më të ulët çmimesh për Volkswagen.

Megjithëse automjetet SEAT nuk gëzojnë të njëjtin status luksoz si Porsche, Bentley, ose të tjerët, kjo markë mbetet e rëndësishme midis filialeve të Volkswagen Group. Në vitin 2019, SEAT shiti 574.078 automjete, duke rritur dërgesat e klientëve për më shumë se 10.9% gjatë një viti më parë.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here