WhatsApp ka thënë se bllokoi mbi dy milion llogari në Indi në maj dhe qershor për keqpërdorimin e shërbimeve.

Shërbimi tha se 95% e këtyre përdoruesve u bllokuan për shkelje të kufijve të numrit të herëve që mund të përcillen mesazhet në Indi.

Dorëzimet u bënë nga WhatsApp në raportin e parë të pajtueshmërisë mujore nën rregullat e reja të diskutueshme të Indisë për IT.

India është tregu më i madh i WhatsApp me rreth 400 milion përdorues.

Shërbimi i mesazheve në pronësi të Facebook tha se “fokusi i tij kryesor” ka qenë parandalimi i llogarive në Indi nga dërgimi i mesazheve të dëmshme ose të padëshiruara në shkallë.

Duke përdorur teknologjinë e përparuar, WhatsApp thuhet se ndalon afër tetë milion llogari në të gjithë botën çdo muaj

Dy milion llogari në Indi që dërgojnë një “shkallë të lartë dhe anormale të mesazheve” u ndaluan vetëm në Indi midis 15 majit dhe 15 qershorit, tha shërbimi.

Aplikacioni në pronësi të Facebook shpesh përfundon duke qenë fokusi i diskutimeve mbi përhapjen e keqinformimit dhe lajmeve të rreme në Indi.

Lajme dhe mashtrime të tilla të rreme u përcillen dhjetëra mijëra përdoruesve në orë dhe është praktikisht e pamundur t’i kundërviheni atyre.

Mesazhet dhe videot që qarkullojnë me shumicë në të kaluarën kanë nxitur dhunë të turmës në Indi, madje duke çuar në vdekje.

Përveç përgjigjes dhe veprimit të ankesave të përdoruesve përmes kanalit të ankesave të WhatsApp, kompania tha se vendosi mjetet e veta për të parandaluar abuzimet në platformë.

Ai tha se mbështetej në “sinjalet e sjelljes” nga llogaritë e përdoruesve, ose në “informacionin e pakriptuar”, profilin e fotografive dhe grupeve, dhe përshkrimet në dispozicion për të identifikuar shkelësit e mundshëm.

Parashtrimet e WhatsApp vijnë në një kohë kur kompanitë e teknologjisë janë përfshirë në një betejë të ashpër me qeverinë indiane për rregullat e reja të IT. WhatsApp madje ka paditur qeverinë, duke thënë se kjo do të detyrojë shërbimin e mesazheve të shkelë mbrojtjen e privatësisë.

Udhëzimet – të shpallura në shkurt dhe u bënë efektive në maj – kërkojnë të rregullojnë përmbajtjen në mediat sociale dhe platformat e transmetimit dhe kanë ngritur shqetësime serioze në lidhje me fjalën e lirë dhe privatësinë e përdoruesit.

Kritikët thonë se ata i japin qeverisë dhe agjencive të zbatimit të ligjit kompetenca për të hequr një gamë të gjerë të përmbajtjes në internet. Por qeveria pretendon se rregullat synojnë të parandalojnë abuzimin dhe keqinformimin.

Përveç WhatsApp, platforma mikrobloguese Twitter, faqja e internetit e shfletimit Google dhe gjigandi i mediave sociale Facebook kanë lëshuar tashmë raportet e tyre të pajtueshmërisë.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here