Kur njerëzit janë imunë ndaj një sëmundjeje, kjo mund të zvogëlojë mundësinë e përhapjes së saj, duke rezultuar në imunitet të tufës.

Përhapja e koronavirusit e cila është shpallur pandemi nga Organizata Botërore e Shëndetit, ka lënë shumë njerëz të pyesin se kur dhe si mund të largohemi nga kjo situatë, raporton “Independent”.

Por çfarë është saktësisht imuniteti i tufës dhe a është një mundësi mes shpërthimit të koronavirusit?

Çfarë është imuniteti i tufës?

Kur mjaft njerëz në një komunitet janë vaksinuar kundër një sëmundjeje, kjo mund ta bëjë më të vështirë përhapjen e sëmundjes tek individë të prekshëm që nuk kanë qenë ose nuk mund të vaksinohen ende. Kjo quhet “imunitet i tufës”.

Projekti i Njohurisë së Vaksinave në Universitetin e Oksfordit shpjegon më në detaje, duke përdorur analogjinë e një personi të infektuar nga fruthi.

“Nëse dikush me fruthi është i rrethuar nga njerëz që vaksinohen kundër fruthit, sëmundja nuk mund t’i bartet lehtësisht askujt, dhe ajo shpejt do të zhduket përsëri”, deklaron organizata.

Sidoqoftë, organizata thekson se imuniteti i tufës “funksionon” vetëm nëse shumica e një popullate janë vaksinuar kundër një gjendje, duke shtuar se “nuk mbron nga të gjitha sëmundjet e parandalueshme nga vaksina”.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here