Ju ndoshta keni dëgjuar që disa ushqime duhet të gatuhen mirë dhe veçanërisht siç duhet, sepse ato mund të jenë jashtëzakonisht të rrezikshme për shëndetin tonë. Disa tashmë do t’i dini, disa përsëri, mund të mos mendoni se sa të rrezikshëm mund të bëhen.

Këtu janë tre ushqime që duhet t’i gatuani siç duhet për të shmangur problemet.

Fasule të kuqe

Këtu, shumica e njerëzve as nuk kanë menduar se fasulet e kuqe, të cilat ne i përdorim shumë në sallata, janë të rrezikshme në disa raste. Sipas Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave, ne duhet t’i ziejmë për 30 minuta për të siguruar që sasitë e larta të fitohemagglutininës, një proteinë që gjenden në bishtajore dhe mund të jenë toksike kur konsumohen shumë, të shkatërrohen. Fasulet e kuqe të konservuara nuk kanë rrezik nga toksiciteti dhe mund të hahen pa frikë.

Pula

Mund të bëhet shumë i rrezikshëm nëse nuk arrin 75 gradë Celsius brenda. Mishi i pulës së gjallë është i prirur ndaj salmonelës, një bakter që shkakton infeksionin homonim dhe çon në diarre të rëndë, ngërçe barku, të përziera dhe të vjella. Në fakt, është veçanërisht e rrezikshme për gratë shtatzëna, fëmijët dhe ato që kanë një sistem të dobët imunitar.

Farat e Kia-s

Ato konsiderohen “superushqime”, por pak e dinë që duhet t’i gatuani siç duhet në mënyrë që të mos provojnë të jenë të rrezikshme. Farat thithin ujë të barabartë me deri në 27 herë peshën e tyre. Kur kjo të ndodhë, ato shndërrohen në një masë solide, si xheli, që mund të ngjitet në ezofagun e një personi. Mënyra e duhur për të konsumuar këto fara është t’i lagni shumë mirë para se të futen në pjatën tuaj. Në këtë mënyrë ata tashmë do të jenë të fryrë në shkallën maksimale dhe ju nuk jeni në rrezik që kjo ënjtje të ndodhë në ezofag dhe do të keni probleme me frymëmarrjen.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here