Close Menu
Tirana News AlbaniaTirana News Albania
  • Kreu
  • Aktualitet
    • Politikë
    • Kronikë
    • Rajon&Bota
    • Ekonomi
  • Lifestyle
    • Shëndeti
    • ShowBiz
    • Horoskopi
    • Kulinari
  • OPED
  • Sporti
  • Teknologji
  • Vendi Im
Facebook X (Twitter) Instagram
  • Kontakt
  • Politikat e privatesise
Facebook X (Twitter) Instagram
Tirana News AlbaniaTirana News Albania
  • Kreu
  • Aktualitet
    • Politikë
    • Kronikë
    • Rajon&Bota
    • Ekonomi
  • Lifestyle
    • Shëndeti
    • ShowBiz
    • Horoskopi
    • Kulinari
  • OPED
  • Sporti
  • Teknologji
  • Vendi Im
Abonohu
Tirana News AlbaniaTirana News Albania
Shëndeti

Mbron organizmin, njihuni me vetitë e specit djegës

20:25 / January 20, 20192 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
eating hot chili pepper e1548003702800 770x433
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Speci djegës është një ndër ato ushqime që nuk mungon kurrë në tryezën e shqiptarëve, sidomos gjatë stinës së ftohtë. Mirëpo përtej shijes pikante, ai ka edhe një sërë funksionesh terapeutike, të cilat jo të gjithë i njohin. Shija e tij përvëluese ”i detyrohet” capsaicinës, një enzimë aktive që gjendet tek membrana qelizore e specit. Capsaicina është një antioksidant i fuqishëm që sjell shumë dobi për shëndetin, si për shembull:

Lufton kancerin
Capsaicina eliminon qelizat kancerogjene, sidomos ato të prostatës. Studiuesit thonë se, nëse meshkujt konsumojnë vazhdimisht spec djegës parandalojnë ndjeshëm kancerin e prostatës.

Lehtëson dhimbjet
Nje cilësi e njohur kohët e fundit e capsaicinës është ajo për trajtimin e dhimbjeve të osteoporozës. Speci djegës gjithashtu mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve të shkaktuara nga diabeti neuropatik. Capsaicina pengon gjithashtu prodhimin e substancave P, njëneuropeptid që është transmetuesi kryesor i dhimbjes në tru. “Substanca P”mund të shkaktoje enjtjen e fijeve nervore, që mund të rezultojnë në dhimbje koke dhe simptoma të tjera.

Lufton inflamacionin
Capsaicina është një përbërës i fuqishëm antiinflamator. Ajo po shikohet si një trajtim i mundshëm per artritin dhe psoriazën.

Ndihmon në rënien nga pesha
Capsaicina është një përbërës termogjenik, qe do të thote se ajo nxit metabolizmin duke djegur në mënyrë natyrale kaloritë dhe dhjamin. Shumë suplemente për dobësim që shiten në treg (të cilat neve nuk ua rekomandojmë kurrsesi), përmbajnë capsaicinë.

Mbron zemrën
Ngrënia e vazhdueshme e specit djegës përmirëson shëndetin kardiovaskular, mbron zemrën, ul kolesterolin e keq dhe trigliceridet.

Përshpejton oksidimin e yndyrave
Hulumtimet e fundit kanë vërtetuar se sasi të mjaftueshme të capsaicinës mund të ndalojnë akumulimin e yndyrës ne mëlçi, duke rritur sasinë e shpërbërjes së lipideve dhe shndërrimin e tyre në energji.

Mbron qelizat nga dëmtimet
Nje copë spec djegës përmban sasi të madhe fitokimikatesh në formën e karotenoideve dhe flavonoideve, dy antioksidantë të fuqishëm që luftojne radikalet e lira, të cilat janë edhe shkaku kryesor i dëmtimit të qelizave.

djeges organizem spece
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Postime te ngjashme

Vaksinimi kundër HPV-së, mbi 13 mijë fëmijë të vaksinuar në Kosovë

19:44 / May 4, 2025

Rritet infertiliteti/ Droga, alkooli dhe obeziteti, shkaqet kryesore!

20:59 / April 23, 2025

Sa fajtor është alkooli për shkaktimin e kancerit?

20:15 / April 22, 2025

Kura natyrale për pastrimin e mëlçisë dhe organizmit në pesë ditë

20:19 / April 20, 2025
Add A Comment
Leave A Reply Cancel Reply

© 2025 TiranaNews. Te gjitha te drejtat e rezervuara.
  • Kontakt
  • Politikat e privatesise

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.