Sonda europiane ”Solar Orbiter” i është drejtuar Diellit nga baza amerikane e Cape Canaveral me anë të një rakete tip ”Atlas 5”.

Kështu filloi misioni më ambicioz i organizuar ndonjëherë drejtuar yllit tonë, i krijuar nga Agjencia Europiane e Hapësirës (ESA) e kryer në bashkëpunim me NASA.

Pas dy shtyrjeve, njëra për shkak të një problemi teknik dhe tjetra në kushte jo të favorshme të motit, misioni filloi udhëtimin e tij i cili në tre vjet dhe do ta çojë sondën në 42 milion kilometra nga Dielli.

Nisja shfrytëzoi shtrirjen midis Tokës dhe Venusit, e cila lejoi vendosjen e sondës përgjatë trajektores ideale për të ndjekur saktë rrugën e saj, duke shfrytëzuar shtytjen gravitacionale të dy planeteve.

Duke arritur në orbitën e saj finale, më të afërtën me Diellin të arritur ndonjëherë nga një sondë, ajo do të jetë në gjendje të kapë pamjet e para të yllit tonë dhe të sigurojë të dhëna të vlefshme për të studiuar fushën e tij magnetike.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here