I-STORMS është një projekt evropian që synon të përmirësojë procedurat e paralajmërimit të hershëm dhe të mbrojtjes civile në emergjencat e stuhisë detare.

Projekti do të funksionojë përmes bashkëpunimit ndërkombëtar për të rritur politikat inovative dhe për të zhvilluar strategji të përbashkëta për të mbrojtur zonën Adriatiko-Jon nga stuhitë e detit.

Sistemi web I-STORMS është një kombinim i një sistemi të përbashkët të dhënash për ndarjen e matjeve dhe parashikimeve të oqeanit, një sistemi parashikimi multi-model, një gjeoportal dhe një vegël gjeo-vizualizimi interaktiv për të bërë rezultate të disponueshme edhe për publikun e gjerë.

Greqia, Shqipëria, Sllovenia dhe Kroacia ndajnë të njëjtat shqetësime dhe janë gjithashtu pjesë e projektit. Para tij, secili vend kishte metodën e tij, tani të dhënat ndahen. Me një buxhet prej 1.4 milion euro, I-STORMS financohet kryesisht nga Politika e Kohezionit të BE-së.

Planifikimi në kohë për një stuhi deti mund të jetë një mbrojtës i jetës. Përmbytja, është bërë një makth për shumë banorë.

Sidoqoftë, për të parashikuar dhe menaxhuar më mirë alarme, I-STORMS ka bërë të dhëna për valët, erën dhe baticën të disponueshme për të gjithë në kohë reale, me një aplikacion të zhvilluar nga studiuesit nga ekipi i Christian Ferrarin.

“Aplikacioni paraqet një hartë ku mund të zgjedhim çdo vend në pellgun Adriatik dhe Jon dhe në atë pikë, ne mund të shohim nivelet dhe mënyrën se si do të evoluojnë për disa ditë, dhe gjithashtu valët. Është e dobishme për të gjithë në kuptimi që është për njerëzit, por edhe për sistemet e mbrojtjes civile që duhet të menaxhojnë alarmin dhe menaxhimin e emergjencës, “tha studiuesi i ISMAR-CNR, Christian Ferrarin.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here