Avokado është një frut ekzotik me origjinë nga një zonë që shtrihet mes Amerikës Qendrore dhe  asaj Jugore,  dhe vitet e fundit është bërë shumë popullor në menutë e gjithë botës, për shkak të vetive të saj të panumërta.

Vlerat ushqyese të këtij fruti e bëjnë atë unik në llojin e tij dhe  një aleat të çmuar për trupin tonë: avokado është i pasur me yndyrna të mira, fibra, vitamina dhe kalium, dhe konsumi i rregullt i tij mund të ndihmojë në luftën kundër kolesterolit, ndihmon në elasticitetin e lëkurës duke favorizuar lindjen e qelizave të reja nga indet dhe reduktimin e inflamacioneve.

Përveç kësaj, vaji ekstra I virgjër që nxirret nga avocado dhe është shumë i ngjashëm me vajin e ullirit, ka një efekt të mrekullueshëm në trup: në fakt vaji i avokados është i pasur me veti të shkëlqyeshme, thelbësore, si acide yndyrore , antioksidues, dhe anti-inflamator. Zbuloni përdorimet e pafundme të vajit avokado më poshtë.

Përdorimi dhe përfitimet e vajit të avokados

Përdorimi i këtij fruti fantastik jeshil me një formë që ngjan me një dardhe nuk kufizohet vetëm në recetat me avokado në kuzhinë, por ka edhe një shumëllojshmëri të gjerë të përdorimeve edhe në fushat kozmetike dhe të kujdesit të trupit.

I gjithë fruti I avokados është i shkëlqyer, pasi edhe pjesa e brendshme, edhe lëkura edhe fara.

Përdorimi i vajit të avokados në ushqim: përbërja acidike e vajit të avokados e bën atë shumë të dobishëm në fushën ushqyese pasi është një alternativë e shkëlqyer për yndyrnat shtazore, dhe nëse konsumohet rregullisht është një ndihmë e çmuar në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

Kujdesi për lëkurën: vaji i avokados është një ilaç për fytyrën në sajë të karakteristikave eudermike, ushqyese dhe rigjeneruese që e bëjnë atë perfekt veçanërisht për lëkurën e thatë, të devitalizuar, për lëkurën me ekzema apo lëkurën e lodhur. Për shkak të këtyre karakteristikave, produktet që përmbajnë vaj avokado janë veçanërisht të përshtatshme për trajtime anti-rrudhë, përforcues të lëkurës apo produkte që kanë lidhje me daljen në diell.

Vepron kundër shenjave të strijave dhe kundër celulitit: në sajë të vetive të saj ushqyese dhe pluskuese, vaji i avokados ka efekte të dobishme në të gjithë trupin. Në veçanti, substancat funksionale brenda tij janë në gjendje të stimulojnë formimin e qelizave të reja, si dhe të nxisin shërimin, duke e bërë këtë produkt veçanërisht të përshtatshëm për përgatitjen e kremrave kundër shenjave të strijave ose për masazhet që reduktojnë celulitin.

Vetitë qetësuese: në sajë të përqendrimit të lartë të antioksidantëve dhe përzierjes  së lehtë dhe delikate, ky vaj është në gjendje të japë lehtësim të menjëhershëm ndaj lëkurës së irrituar dhe të skuqur. Për këtë arsye, vaj i avokados rekomandohet për trajtimin e psoriasis, djegien nga dielli dhe djegiet në përgjithësi,

Për të forcuar thonjtë dhe flokët: formula e këtij vaji nxit absorbimin natyral të trupit tonë, duke i dhënë menjëherë një hidratim të thellë dhe të plotë; Prandaj vaji I avokados përdoret për të përgatitur maska  për flokët që forcojnë dhe rifreskojnë flokët e brishtë dhe të thatë. ​​ Për më tepër, veprimi ushqyes gjithashtu ofron përfitime për forcimin dhe nxitjen e rritjes së thonjve dhe flokëve, të cilat do të jenë më të shëndetshme dhe më të bukura. Vaji i avokados është veçanërisht i përshtatshëm për flokët kaçurrela, duke qenë se është në në gjendje të rivendosë elasticitetin dhe volumin tek flokët. Me vetëm disa aplikime, kaçurrelat do të jenë më të theksuara, më të shndritshme dhe më të trasha.

Për produktet delikate: vaji I avokados është një përbërës natyral me veti të shumta përfituese. Pikërisht për këtë arsye përdoret për të krijuar sapunë kozmetikë dhe organikë, me kompozime delikate dhe jo shumë agresive, të dizajnuara për ata që vuajnë nga alergjitë dhe irritimet. Ky vaj është aq i butë sa që mund të përdoret gjithashtu për lëkurën e të sapolindurve si një produkt hidratues dhe kundër acarimit nga pelenat.

Sa kushton vaji i avokados?

Çmimi i vajit të avokados ndryshon shumë varësisht nga lloji i trajtimit që i nënshtrohet dhe është rreth 7-10 euro për litër. Më ekonomik është vaji për përdorim kozmetik, kostoja e të cilit është rreth 3- 5 euro  për një shishe.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here