Psikologe klinike Entela isufi

Si të mbroni marrëdhëniet tuaja gjatë kësaj kohe stresi dhe pasigurie? Të gjithëve na është bërë e qartë nga qeveria,ekspertët e shëndetit se si të ruhemi nga COVID-19. Por çfarë nuk na është bërë e ditur është se si të ruajmë marrëdhëniet në çift gjatë kësaj kohe pandemie. Ka pasur raporte për një rritje të kërkesave për divorc në qytetin kinez Çi´an pasi çiftet u detyruan të karantinojnë së bashku, dhe avokatët e divorcit në SH.B.A. dhe Britania e Madhe po parashikojnë një fenomen të ngjashëm më vonë këtë vit. Ky nuk është një muaj mjalti.Eshte normale të ndjeheni të shqetësuar, të stresuar dhe të lodhur.Cilesi qe çojne në një uljen e libidosë. Por edhe marrëdhëniet e shëndetshme po ndiejnë ndikimin e koronavirusit. Ndërsa njerëzit po mundohen të përballojnë ndikimin e pandemisë në shëndetin e tyre, vendet e punës, financat ..

Është e rëndësishme të bisedoni me partnerin tuaj se si ndiheni dhe si dëshironi të menaxhoni çdo ankth dhe stres. Kjo kohë mund të zbulojë që ju dhe partneri juaj keni mekanizma të ndryshëm përballimi, dhe të mos pranoni këtë mund të rezultojë në konflikt. Është e rëndësishme të pranoni nëse një partner dëshiron vëmendje të shtuar gjatë kësaj kohe stresuese, ose hapësirë për veten e tyre.

-Vendosni një rutinë dhe synime për veten tuaj Mund të jetë jashtëzakonisht e vështirë t´i përmbahesh një rutine kur je e izoluar brenda një hapësire të vogël, por dhënia e një strukture ditës tënde do të ndihmojë masivisht nivelin e stresit dhe shëndetit mendor. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse keni fëmijë, pasi ata po rriten në rutinë dhe dinë se çfarë do të ndodhë çdo ditë.

-Caktoni hapësira të ndryshme. Edhe nëse jetoni në një hapësirë të vogël, mund të jetë një përfitim i madh psikologjik të përcaktoni zona të ndryshme të shtëpisë si zona pune, zona relaksimi ose të krijoni një hapësirë të veçantë nga partneri juaj. Nëse është e mundur, caktoni dhoma të ndryshme për punë, ose edhe qoshe të veçanta të një dhome. Kufijtë artificialë mund të jenë akoma efektivë, dhe gjëra të tilla si kufjet dhe airpods do të ndihmojnë në krijimin e idesë së një hapësire individuale. Nëse keni nevojë të shkoni në banjë ose të uleni në makinë për të kryer telefonata, bëjeni. Nëse keni oborr, përfitoni nga çdo mot i mirë dhe bëni disa punë jashtë.

– Gjeni kohë për intimitet – dhe për privatësi. Pasja e hapësirave të ndryshme në shtëpinë tuaj do t’ju ndihmojë gjithashtu të kaloni disa kohë larg partnerit tuaj, gjë që mund të jetë jashtëzakonisht e dobishme për marrëdhënien tuaj. Shumica e çifteve nuk kalojnë 24 orë në ditë së bashku, dhe mungesa e papritur e hapësirës fizike dhe mendore mund të cënohet.

ÇFARË NUK DUHET TË BËNI:

-Kontrolloni lajmet dhe mediat sociale vazhdimisht për ngjarjet e fundit. Kufizoni veten në një ose dy ngjarje ditore nga burime me reputacion. -Ndjeheni fajtorë sepse keni nevojë për kohë për veten tuaj. Shqetesoheni për gjërat e vogla. Nëse nuk do të ketë rëndësi brenda një jave, le të shkojë.

-Harrojeni të gjeni kohë për të qenë inteligjentë romantikë dhe emocional, edhe nëse marrëdhëniet tuaja nuk janë aq të mira sa më parë.

ÇFARË DUHET TË BËNI:

-Mbani një rutinë të rregullt çdo ditë: zgjidhni veshje, hani mëngjes, caktoni orë pune, kohë për veten dhe kohën e familjes së bashku, dhe mbani një program të rregullt të gjumit.

-Caktoni zona të ndryshme të hapësirës suaj të jetesës në zona pune dhe relaksimi për të krijuar një sens të kufijve dhe lëvizjes. Komunikoni hapur për nevojat individuale emocionale me partnerët tuaj për mekanizmat e përballimit dhe mënyrën e mbështetjes së njëri-tjetrit.

-Dërgoni mësuesve të fëmijëve tuaj një kartë falënderimi kur shkolla është e mbyllur, tani që ju e dini se çfarë përgatisin ato çdo ditë. -Jini të durueshëm dhe të vëmendshëm me njëri-tjetrin – të gjithë po përpiqemi të bëjmë më të mirën. Shikojeni njeri tjetrin në sy,krijoni lidhjen . Ne duhet te kujtojmë që jemi e njejta skuader.

Perdorni ide kreative për të mbajtur gjalle lidhjen në keto kohe,si psh lojra,shah,letra,lego etj Mund të shihni nje film të prefeuar .

=Beni stervitje bashke. Vendosni muzike dhe vallezoni .

Vazhdojeni ate projektin qe kishit për rregullimin e shtepise.

Beni nje udhetim “virtual” Planifikoni pushimet e ardhshme. Dashuria fiton gjithmone !

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here